Борисов: Българската дума за геноцид е "масово изтребление", това ще признаем

9709
Борисов: Българската дума за геноцид е "масово изтребление", това ще признаем
Снимка: БГНЕС

Историята си е история, жертвите са си жертви и този ден трябва да бъде възпоменаван в тяхна памет. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в Народното събрание, предаде БГНЕС.

Борисов изненадващо се появи в парламента и проведе среща с Радан Кънев, депутати от ГЕРБ и председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Докато той бе в стаята на Цачева, от трибуната Цвета Караянчева предложи редакция на проекторешението, с което България признава арменския геноцид в Османската империя.

В предложеният от Караянчева вариант на проекторешението думата "геноцид" изчезва и е заменена с "масовото изтребление".

"Това, което сега предложиха от ГЕРБ - масовото изтребление на арменците да бъде признато и мисля, че ще се намери консенсус", коментира Борисов. Той на три пъти повтори именно тази формулировка и обяви, че "това са българските думи или българския речник".

"Винаги в ГЕРБ сме отчитали това, че на границата с Турция има проблеми. Те направиха жестове към нас с износа на месо, където контрасанкциите на Русия ни удариха много. Надявам се, че ясното разграничение между Османска империя и сегашна Турция и безспорният исторически факт, че са изтребени хора тогава, ще се отчете от турското правителство. Не можем да направим по-различно от това да признаем масовото изтребление на арменците, защото ГЕРБ е партия, която винаги е била против това", завърши Борисов, след което напусна сградата на парламента.

Минути по-късно по искане депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов депутатите излязоха в 15-минутна почивка.

Раздор в Народното събрание заради арменския геноцид

Народното събрание (НС) днес разглежда проекторешение за признаване на арменския геноцид в Османската империя и обявяване на 24 април...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика