Борисов: Далеч съм от мисълта да търсим спокоен пристан на Искров

16662
Борисов: Далеч съм от мисълта да търсим спокоен пристан на Искров
Снимка: БГНЕС

Винаги сме казвали, че управителят на БНБ трябва да си подаде оставката и съм далеч от мисълта да му се търси спокоен пристан. Той трябва сам да напусне позицията, а ние – правителството и парламентът нямаме абсолютно никакви инструменти, за да направим това. Това заяви лидерът на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов в страницата си в социалната мрежа Facebook.

По този начин той отговори на критиките депутата от БСП-Лява България Георги Кадиев. Последният в ефира на bTV заяви, че номинацията на Иван Искров за подуправител на заместник-председател на Черноморската банка за развитие е "ход като купуване на мълчание и сделка по законите на мафията". Той добави, че управителят на централната банка е компрометиран.

Захариева: Решението дали Иван Искров да подаде оставка е лично

Лично решение на Иван Искров е дали ще подаде оставка. Това (БНБ-бел.ред.) е един от най-независимите органи, поне по закон. Коментарът...

Борисов допълва: "С цялото ми уважение към г-н Георги Кадиев, бих искал да го уверя, че няма поводи за притеснение относно спекулациите, които се пуснаха в публичното пространство. Не считаме, че главният секретар на Пламен Орешарски трябва да бъде изпратен като представител на България в Черноморската банка за развитие".

Премиерът припомня, че по Договора за функциониране на Европейския съюз банковата система и централните банки са независими от правителствата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика