Борисов: Имаме проблеми с държави от региона - и за бежанците, и за санкциите

6796
Борисов: Имаме проблеми с държави от региона - и за бежанците, и за санкциите
Снимка: БГНЕС

Оптимист съм, че евроатлантическата солидарност ще бъде спазена. Това каза министър-председателят Бойко Борисов на пресконференция след среща със заместник-помощник държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Хойт Ий, предаде „Фокус".

„В четвъртък в Брюксел има извънреден съвет по темата за бежанците. Доста ще поговорим по тази тема. България харчи изключително много пари. Проблем са и сухопътните граници, не само морските. Никак не съм доволен от партньорското ни взаимодействие със съседите ни по тази тема", заяви той.

"Екзакта": Ако изборите бяха днес, ГЕРБ щяха да водят пред БСП двойно

Ако изборите бяха днес ГЕРБ щяха да получат почти двойно повече от БСП. Според данните на електоралните нагласи ГЕРБ биха получили 25,1...

"Надявам се да имаме общ отговор за общия енергиен съюз. Не виждам голяма разлика от „Южен поток” и „Турски поток” като диверсификация. Много съм твърд в позицията и се радвам, че Ий съзнава колко е важно това за енергийната сигурност", заяви Борисов.

България от много неща се отказа в името на общото ни евроатлантическо развитие, за което очакваме да бъдем компенсирани с повече инвестиции, ръст на икономиката, повече общи теми, по които да работим, заяви той.

„Към момента стоят отворени доста теми, особено в енергетиката. Нищо не сме спестили по между си в тази сфера. С военните самолети ще изчакат малко, първо ще дадем на пенсионери, да си пооправим малко държавата, да си върнем финансовата дисциплина. Ще купим нови самолети, като свършим всички тези работи. Имаме разбиране от американска и НАТО-вска страна. Преди мен са поемани ангажименти да се купят самолети и да се увеличи бюджетът на военните. Ние като НАТО-вска държава ще се постараем да си изпълним ангажиментите малко по-нататък", зарече се Борисов.

Премиерът бе категоричен, че обменът на информация и решаването на проблеми не са много лесни. "България стриктно спазва санкциите, а има държави в региона, които не ги спазват и отиват да се пазарят на наш гръб. Оптимист съм, че евроатлантическата солидарност ще бъде спазена, така както България беше добра да ги спази. Държим да се отчита и българският интерес - да се възобнови "Набуко", каза още Бойко Борисов.

Борисов: Ще ускорим проекта за електронно управление

С присъствието си тук искаме да покажем, че действително не само, че не сме се отказали, а още повече ще ускорим изграждането на елек...

Радвам се, че отново съм в София и имам възможност да потвърдя стратегическото партньорство между България и САЩ. България наистина е приятел и съюзник. Препотвърдих това в срещата с премиера, че САЩ остава рамо до рамо с България, заяви от свой страна заместник-помощник държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Хойт Ий.

„По отношение на отбраната, САЩ биха искали да похвалят България за приноса й. Приветстваме мерките, които България предприема срещу тероризма. Говорихме за засилване на енергийната сигурност на целия регион. Ключът към енергийната сигурност диверсификацията. Интеконекторът между Гърция и България е наистина важен. Относно върховенството на закона говорихме за постигнатото по отношение на борбата с корупцията", заяви Ий. Той посочи, че върховенството на закона не е едно абстрактно понятие, то е ключов елемент, за да може България да има икономически успех. „Понякога пречка са дребните корупционни актове и те трябва да бъдат пресечени. Говорихме и за органа за борба с корупция. Трябва да има наказание за корупция по високите етажи. Съдебната система трябва да е независима. Приветстваме усилията на България на промените в конституцията. Доволни сме от препотвърждаване на подкрепата на България за открито управление. САЩ стои до България и в трудните времена", каза още Хойт Ий.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика