Борисов: Не се водят преговори за коалиция с АБВ

29127
Борисов: Не се водят преговори за коалиция с АБВ
Снимка: БГНЕС

Нито са водени преговори с новата алтернатива в ляво, нито пък мислим за някаква коалиция, написа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в профила си във Фейсбук, предаде „Фокус”.

"Това да зачиташ достойнствата и силата на опонента и да се опиташ да ги пребориш далеч не означава коалиция или каквито и да е разговори. Бих искал да уточня, че в Европа политическите лидери от различните партии, когато дебатират проявяват уважение един към друг, така е в развитите демокрации. Опонентите спорят помежду си с политики, които са полезни за обществото, а не с компромати и черен ПР, което е силата на БСП и ДПС в България в момента. Така че искам да успокоя нашите симпатизанти, че нито са водени преговори с новата алтернатива в ляво, нито пък мислим за някаква коалиция. Но да зачиташ опонента си и да можеш да чуеш неговите тези е признак на добро възпитание и толерантност, а и това е единственият начин да се преодолее ужасното разделение между хората в България”, пише Борисов във Фейсбук.

В БСП възмутени, че техни членове били на срещата на АБВ

Възмутен съм от това, че членове на БСП, някои от който са част от висшето партийно ръководство - Националния съвет на БСП, използват д...

По-рано Борисов заяви, че "ДПС отказа да подпише коалиционен договор с БСП, надявам се да подпишат поне концесионен договор".

По повод информацията за алтернативна лява листа за евроизборите през май, която се готви от Георги Първанов и проекта АБВ, Борисов заяви: „Чувствата ми са смесени – от една страна ГЕРБ трябва да се концентрира повече в изборите и да вложи повече потенциал, за да ги спечели и в същото време съм по-обнадежден, защото не е нормално лидерите на големите партии да не си говорят, да не може дори за национални приоритети да си кажем „добър ден” и да се обединим около тях, а в лицето на Първанов, Калфин това може да се случи. Защото и когато бях премиер, и когато бях кмет с тогавашния президент, независимо от огромните ни различия, никой не може да ни обвини в приятелство или в дружба, винаги сме поставяли приоритетите на държавата на първо място и сме съумявали да намерим общ език”.

На въпрос дали за ГЕРБ АБВ е предпочитан конкурент на изборите пред БСП, Борисов каза: „Напротив, не ги предпочитаме. Станишев и БСП са идеалната партия в партиен план за ГЕРБ. Откакто се е появил ГЕРБ, те нямат спечелени избори. Аз истински, в партиен план, се моля Станишев да стои дълго, дълго, до преклонна възраст като лидер на БСП. Когато говорим за държавата, за страната и за политическата класа, за тежкото разделение, което има в момента, не мога да не отчета качествата, които имат хората в АБВ”.

По повод разцеплението в ляво Борисов заяви: „Аз никога не се бъркам в работата на други партии, както не давам да ми се бъркат в моята. Ако това се беше случило в ГЕРБ или когато наши колеги направиха БАСТА, медиите тръбяха, че това е разцеплението на ГЕРБ. Сега, когато кандидатът за президент на левицата само преди две години, външният им министър тогава и държавният им глава два мандата правят алтернативна листа, услужливите медии казват „разширяване на БСП”. Виждате ли каква медийна манипулация има в момента? Нека това „разширение” на БСП да не го коментирам, защото не е моя работа. Има достатъчно анализатори, достатъчно сериозни хора в тази партия, които не могат да не отчитат бруталното изнасилване, което левицата вече осем месеца преживява от ДПС; това, че тази партия е взета на концесия от ДПС; това, че от тази партия в ляво не зависи абсолютно нищо, ако не е позволено от ДПС. Затова повтарям – трябва ни силно ляво в България. В центъра и в дясно има достатъчно силни, независими, по никакъв начин неангажирани или неносещи някакви зависимости партии. Докато в ляво в момента няма партия. В ляво има левица, взета на концесия като мандатоносител. Затова напоследък ДПС отказа да подпише коалиционен договор с БСП. Надявам се да подпишат поне концесионен договор”.

Борисов: Със смесени чувства приемам алтернативната лява листа за евроизборите

Със смесени чувства приемам алтернативната лява листа за европейските избори през май. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в комент...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика