Борисов: Против федерализацията на Македония сме

12940
Борисов: Против федерализацията на Македония сме
Снимка: БГНЕС

Македония има подкрепата ни за присъединяване към ЕС и НАТО. Много държим по демократичен път да бъде решена политическата кризата, категорично против сме всякакви изказвания за федерализация на Македония. Това каза премиерът Бойко Борисов след срещата си с лидера на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) Зоран Заев, предаде „Фокус”.

Борисов поясни, че на срещата са присъствали още министърът на външните работи Даниел Митов и Янаки Стоилов от "БСП лява България".

Митов: България подкрепя идеята на ЕС за специален пратеник в Македония

България подкрепя идеята на Европейския съюз да изпрати свой специален пратеник в Република Македония за разрешаване на политическата к...

„Държим управляващитте и опозицията да намерят общ език, какъвто Европа изисква. Не се месим във вътрешните работи на страната, но ни притеснява, че там има политическа криза и то на нашата граница и то с един народ, който е най-близък на България. Направихме срещата и с българската опозиция, за да покажем, че в България не се делим на леви и десни, когато става въпрос за такива проблеми", заяви премиерът Бойко Борисов.

Мястото ни е в ЕС и НАТО и се опитваме да намерим решение на кризата, която засяга не само Македония, но и целия регион. Това каза Заев след срещата си с Борисов.

"Имах прекрасната възможност в присъствието на премиера, зам.-председателя на БСП и министърa на външните работи да ме удостоят с една среща, за да можем като страна в политическа криза да информираме Р България - голям приятел на Македония, за начините на разрешаване на кризата, за възможностите по мирен път да намерим решение на кризата и да благодарим на представителите на Р България, най-вече на премиера, но и на всички в европейските институции, които полагат максимални усилия чрез диалог да се намери решение на проблемите в Македония. Мястото ни е в ЕС и НАТО и с европейските институции се опитваме да намерим решение на кризата, която засяга не само Македония но и целия регион", заяви той.

Заев посочи, че е имал възможността да уведоми първите мъже в България за развитието на кризата в Македония и кои са начините за разрешаването й.

Плевнелиев: Заставаме зад суверенитета и териториалната цялост на Македония

Заставаме зад суверенитета и териториалната цялост на Република Македония, заяви президентът Росен Плевнелиев след края на Срещата на в...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com