Борисов: Трябва промяна на Конституцията за съдебна реформа

9573
Борисов: Трябва промяна на Конституцията за съдебна реформа
Снимка: БГНЕС

През последните няколко месеца направихме това, което би трябвало да се случи в съдебната реформа. От всичко, което ни беше предоставяно, стигнахме до това, че съдебната реформа без промяна на Конституцията ще бъде половинчата и с право биха ни обвинили, че това не е каквото очакват хората. Това каза министър-председателят Бойко Борисов след срещата си със заместник-председателя на Европейската комисия Юрки Катайнен, предаде  „Фокус”.

„Снощи разговаряхме на тази тема с РБ и мисля, че към днешна дата трябва да намерим и ще намерим консенсус с всички политически партии в парламента, само в тази част да направим промени в Конституцията, за да има правилни решения и да могат да се вземат”, каза министър-председателят.

Борисов и Сакскобургготски ще получат църковните си ордени от патриарха в Плиска

Премиерът Бойко Борисов и бившият министър-председател Симеон Сакскобургготски ще получат ордените си от Българската православна църква...

Борисов, Румяна Бъчварова и Христо Иванов обявиха, че предлагат разделяне на Висшия съдебен съвет на два камари, което изисква конституционна промяна. В същото време преди няколко седмици от ГЕРБ и АБВ внесоха свои законопроекти, които също предвиждат разделяне на ВСС, но без необходимост от конституционния изменения.

Вариантите на ГЕРБ и АБВ за промени в Закона за съдебната власт не устройват премиера Бойко Борисов, призна самият той. "Не са това, което ние като правителство искаме. Те са козметични и малки", обяви той. Как да обясня на хората, че този ВСС ще работи още две години, а ние през това време правим реформи, попита Борисов. "Исках да съм убеден, че това, което ще предложи министърът и ще излезе с мой подпис, максимално ще го има в този законопроект. Той ще стои две седмици на сайта, нямаме амбиции да се кичим като носители на реформи №1. Това е нещо, което го иска народът и Брюксел. Когато се надпреварват да внасят закони, това е хубаво. Надявам се ГЕРБ, когато чуят, че имат решение на правителството си, съответно да го оттеглят. Всичко, което предлагат, го слагаме в по-кардинални и стигащи до край решения", обясни Бойко Борисов.

Правосъдната структура

Даваме основа да започне публичен дебат по това как се регулира работата на прокуратурата, подчерта правосъдният министър Христо Иванов. "Искаме да предложим на обсъждане намаляване на мандата на ВСС до 3 или 4 години. Усещането цели кариери да минават като административни ръководители или нежеланието на практикуващи съдии и прокурори да се занимават с административна работа се опитваме да го решим чрез намаляване на мандата, което да позволи кръвообращение в съдебната система, аргументира се той, пише БГНЕС.

В своя законопроект Иванов предлага да се премине към явно гласуване във ВСС. Хората там не са в лично качество, а за да защитават обществения интерес и те трябва да застават с имената си, каза Иванов, за което бе подкрепен и от Бойко Борисов. Само с промени в Закона за съдебната власт не може да се постигне ефективна реформа, подчерта Иванов, а Борисов се намеси, че без конституционни промени това ще бъде "имитация на реформа". Христо Иванов обясни, че ще се търси решение само в границите на това, което може да бъде гласувано с конституционно мнозинство от обикновено Народно събрание, без да изисква свикването на Велико Народно събрание.

От изказването на Бойко Борисов стана ясно още, че той е заръчал на вицепремиера по коалиционната политика Румяна Бъчварова да търси подкрепа от абсолютно всички партии, като премиерът открито назова имената и на БСП, ДПС и "Атака". "Предложението представено днес е предложение на правителството, то ще бъде представено на вниманието на коалиционните партньори, разчитаме на тяхната парламентарна подкрепа. Ще разчитаме на диалога с всички партии. Бихме желали да получим подкрепа и от други", каза Румяна Бъчварова.

От брифинга стана ясно още, че още след приключването на Великденската ваканция ще стартират консултации в парламента с всички партии в търсене на широка подкрепа. Надеждата на правителството е до две седмици след стартирането на преговорите те да са приключили успешно. След това ще се спазят всички конституционни изисквания, ще се мине през три гласувания

Борисов в Париж: Президентът Оланд ме разбра за газовия хъб

Партньорството между България и Франция датира от дълбока древност, заяви президентът Франсоа Оланд, който направи съвместно изявлени...

Еврофондовете

Искам да благодаря на Европейската комисия и на всички вас, които отворихте фондовете, за да работят за България, допълни още Борисов.

„Много важна тема, която разгледахме, е енергийната ефективност, и по плана „Юнкер” за следващата година да продължи санирането на блокове. Така че доста неща са подготвили колегите Томислав Дончев и др. да посетят и видят, да знаят с какво се занимаваме. Разбира се, особено в публично-частния сектор, който би могъл да се подкрепи от Европейската банка, една огромна възможност за българския бизнес и тези, които имат капацитета да се възползват от него. Действително има много неща да се решават сега и те ще са в полза на България”, каза Борисов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика