Борисов: В България няма военни бази на САЩ

17425
Борисов: В България няма военни бази на САЩ
Снимка: БГНЕС

Не съществуват военни бази на САЩ на българска територия. Ако на 12 юни 2016 г. споразумението за сътрудничество със САЩ не се прекрати, то продължава да действа.

Това заяви премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос на Волен Сидеров за позицията на правителството за прекратяването или продължаването на срока на действие на Договора за военните бази на САЩ в България, предаде БГНЕС.

Кунева се жалва на Борисов, че ДБГ няма областен управител

След Патриотичния фронт, и вицепремиерът Меглена Кунева изрази несъгласие с назначението на новия областен управител на София-град Весе...

Не са започвали преговори във връзка с бъдещето на споразумението. Тази тема ще я вкараме в НС през 2015 г., добави Борисов.

Сидеров заяви, че от Атака са започнали подписка за прекратяването на споразумението между Бългрия и САЩ. Според Сидеров, хората в България знаят тези формирования у нас на САЩ като военни бази. Сидеров поиска Борисов да потърси широка дискусия по въпроса и да се съобрази с мнението на преобладаващата част на обществото, което е против използването на български военни бази от САЩ. Направете споразумение и американската страна да разбере, че тяхното присъствие е нежелателно, обърна се Сидеров към Борисов.

Борисов отговори на Сидеров, че "надали има някой, сигурно са единици може би тези, които биха желали военни действия от територията на България, към която и да е друга страна. Когато стане време да се говори за това, ние ще го внесем в НС. Ние като правителство сме за мирно решаване на всички проблеми по света, камо ли на 400-500 км от нас. България за жалост преди 15 г. имаше конфликт в Косово на едната граница, сега има конфликт в Украйна, на другата граница. Който и икономист да питате, ще каже, че това е една от причините да сме една от най-бедните държави. Следим тези процеси, твърдо сме настроени да отстояваме позициите си да не се водят военни действия, каза още Борисов.

България и Румъния са изпълнили успешните техническите изисквания за прилагане, изцяло на достиженията от Шенген и следва заедно да бъдат приети Шенгенското пространство без допълнителни условия, заяви още Борисов на въпрос относно процеса на пълното присъединяване на Република България към Шенгенското пространство.

Борисов: Далеч съм от мисълта да търсим спокоен пристан на Искров

Винаги сме казвали, че управителят на БНБ трябва да си подаде оставката и съм далеч от мисълта да му се търси спокоен пристан. Той тря...

„Продължаваме да полагаме необходимите усилия за внедряване на най-новите визови информационни технологии за подобряване условията за визовото обслужване в дипломатическите и консулските представителства за повишаване на ефективността на визовия режим с цел осигуряване на сигурността на вътрешните граници на съюза”, добави премиерът.

Бойко Борисов посочи, че към настоящия момент резервираните държави остават Франция, Германия, Белгия, Финландия и Нидерландия, които изтъкват аргументи против присъединяването и са свързани с механизма за сътрудничество и оценка, както и бъдещото увеличаване на миграционния натиск. „В хода на политическите институции, всички европейски институции апелират към държавите-членки да вземат нужното решение в полза на България”, каза още Бойко Борисов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика