Борисов: Вероятно ще бъдем осъдени по делото за АЕЦ "Белене"

44823
Борисов: Вероятно ще бъдем осъдени по делото за АЕЦ "Белене"
Снимка: БГНЕС

България ще бъде осъдена по арбитражното дело за прекратяването на проекта за строеж на АЕЦ „Белене”. Това прогнозира в ефира на Дарик радио премиерът Бойко Борисов. Той се аргументира с разговори, които е провел с адвокатите на страната ни по делото в арбитражния съд в Женева.

Руската държавна компания „Атомстройекспорт” заведе иск срещу Националната електрическа компания в размер на поне 1 млрд. евро заради спирането на строителството на „Белене”.

НЕК развали договора за АЕЦ Белене с Уорли Парсънс

Държавната Национална електрическа компания (НЕК ЕАД) развали по право скандалния договор с архитект-инженера и консултант по строител...

Борисов обясни, че е ангажирал водещите европейски политици с проблема за газопровода „Южен поток” в контекста на избягването на съдебен проблем с Москва, подобен на този с „Белене”.

Премиерът допълни: "След като съм запознал Жан-Клод Юнкер, Доналд Туск, Мартин Шулц, Ангела Меркел, Франсоа Оланд, Дейвид Камерън, т.е. Германия, Франция, Англия и трите власти в Европейския съюз, аз имам да плащам след арбитража, предполагам, че ще бъдем осъдени, дай боже да не ни осъдят, но аз разговарям с кантората, която ни води делата. България просто трябва по споразумението да си изпълнява своите ангажименти".

Няколко съдебни дела във връзка с прекратения проект за изграждането на АЕЦ "Белене", по които страна е НЕК, са на път да приключат през следващата година. Това ще е и развръзката по проекта за втора атомна централа. За това информира преди десетина дни "Капитал daily".

Освен делото за 1 млрд. евро, което води "Атомстройекспорт", отпреди 5-6 месеца пък дружества на австралийската WorleyParsons са завели арбитражно дело срещу НЕК в Българската търговско-промишлена палата (БТТП) и по него вече са избрани арбитрите. Причина за делото е едностранното прекратяване на договора с архитект-инженера от страна на НЕК и суми, които не са им изплатени от държавната компания в периода от март 2012 до октомври 2013 г., както и за минали периоди, плюс лихвите по тях. Сумата на претенцията е неизвестна.

Прекратяването на договора с "Уорли Парсънс нюклиър сървисис" беше обявено от НЕК на 7 октомври 2013 г.

Делян Добрев и Асен Василев отричат да са плащали за АЕЦ Белене

Твърденията, обвиненията и неяснотите около АЕЦ „Белене” продължават да се увеличават, след като три страни по проекта дава...

За управляващата коалиция

Какво като си тръгнат от ГЕРБ коалиционните партньори? Една седмица след като го направим и тръгнем на предсрочни избори, ще ни спрат фондовете, няма да ни пуснат едно евро. Този коментар още Борисов. По думите му, при избори „две в едно” заедно с местния вот и служебно правителство, ще настъпи „пълна бъркотия”.

"Ние направихме тази коалиция в екстремна ситуация и в момента се справяме чудесно за възможностите, които имаме", заяви премиерът.

Видна е огромната подкрепа, която имаме от европейските лидери. Само за седмица абсолютно спрени програми за милиарди са отпушени, не спря с хвалбите лидерът на ГЕРБ. Само заради това да сме направили правителството, благодаря на всички партии в парламента за стабилността, която излъчихме, обърна се още той.

„През 2014 г. започна нова коалиционна култура. Много партии, много хора се превъплъщават, поправят или имат също ново начало. Започна съдебна реформа, пенсионна реформа, здравна реформа. Продължихме добра традиция за Коледа да дадем 50 млн. лева на българските пенсионери”, посочи Борисов.

Не рискуваме коалицията, нека сме по-смирени, призова Борисов

Не, не рискуваме коалицията заради пенсионната реформа днес. Дори малко съм учуден, защото в Германия бях с г-жа Кунева, с г-н Кънев, с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика