Борисов: Заради мерките в бюджета има 2 млрд. повече, но митничарите в Свиленград ни бойкотират

10063
Борисов: Заради мерките в бюджета има 2 млрд. повече, но митничарите в Свиленград ни бойкотират
Снимка: БГНЕС

От началото на годината предприетите мерки срещу сивия сектор и повишеното доверие от страна на европейските партньори са довели до 2,125 млрд. лева повече в държавния бюджет. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на обсъждането на Проекта на Постановление за създаването на Национален съвет по антикорупционни политики, стана ясно от стенограмата на заседанието.

Според министър-председателя обаче митничарите от Свиленград бойкотират отпора на сивата икономика, а техните действия са пряко насочен срещу правителството.

Борисов: За втори път ми се налага да развалям готова магистрала

Откриването на автомагистрала "Марица" за 28 май е под въпрос заради проблеми, които наложили премахване на вече положен асфалт и преас...

"Два милиарда сто двадесет и пет милиона – ако беше продължило другото правителството, а не бяхме проявили тази воля, компромиси, каквото искате го наричайте, но вие – реформаторите, патриотите и АБВ, да има правителство, ако беше продължило старото, тези пари щяха да са някъде – не знам къде, не искам никого да обидя. Факт е, че сега са в бюджета на държавата", каза Бойко Борисов.

"Сиреч, обръщам се към всичките, които са излъчили министри в този кабинет: Само това да сме направили, си заслужава нервите, заслужава си упреците, заслужава си каквото и да било. Това са пари, които са влезли в държавата, а не в сивия сектор", добави той. 

"Във всяка една група, която задържаме, в две от тях – данъчни, в две от тях – граничари, и трябва да ви кажа, че това е страшно дисциплиниращо за състава. В момента 15 митничари сме изпратили, всеки момент ще са в Свиленград. Затова моля, когато говорите и с лидерите си на партиите, това изрично да го отбележите, отпор на сивата икономика. Тези два милиарда и кусур, които не са влезли някъде, е отпор пряко насочен срещу нас. На Свиленград бойкотират. Нали разбирате, че ако тези камиони се пуснат без да се проверяват, ще влезе месо, ще влезе и захар, и шоколади, и цигари или каквото и да било", каза премиерът и допълни: "Вчера има нова реализация за, образно казано, четири тира с цигари, тези с гилзите, където е накълцаният тютюн, с над 1100-1200 кашона с такива гилзи, което се равнява на три и половина тира с цигари все едно нелегално са влезли. И трябва да ви кажа и от съвещанието сутринта, това, което докладват двете приходни агенции, службите, прокурорите, в следващите седмици приходите ще се увеличат и това го гарантирам. Какво по-добро този задържан митничар, или задържан граничар, или задържан данъчен, ако ги е давал нагоре, да каже на кой".

"Сиреч, това е най-добрият начин за борба с корупцията. Приходи в държавата, стопяване на сивия сектор и още веднъж на всички благодаря, знам колко е трудно, и на нас включително, но само това да сме направили, стига", заяви Бойко Борисов. Министър-председателят изрази пълно съгласие с румънския евродепутат Моника Маковей за необходимостта от политическа воля в борбата с корупцията.

Бойко и корупцията - дупе и гащи?

Бившият правосъден министър на Румъния Моника Маковей е нарушила добрия тон, защото се бърка във вътрешните работи на България и критик...

Припомняме, че 17 обвиняеми са привлечени към наказателна отговорност за контрабандата през ГКПП "Капитан Андреево", образувано при операция, проведена в края на през март тази година. Съвместната работа на Окръжна прокуратура – Пловдив и ОД на МВР - Пловдив по досъдебното производство продължава.

Същевременно тази седмица е затруднено обработването на документите на ГКПП "Капитан Андреево", което предизвика километрични опашки от ТИР-ове. От днес започна бавното придвижване на камионите на граничния пункт, а опашката от чакащи тежкотоварни автомобили е намаля от 10 на около 5 километра. От днес Стефан Марашев вече не е началник на митницата в Свиленград, който беше освободен, защото не се е справил с организацията на пункта. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com