Борисов и Горанов няма да се обясняват по скандала "Манолова - Цачева"

11509
Борисов и Горанов няма да се обясняват по скандала "Манолова - Цачева"
Снимка: Actualno.com/Петър Чернев

Мнозинството в парламента отхвърли предложението за изслушване на премиера Бойко Борисов и министъра на финансите Владислав Горанов за ратификацията на неприет от Народното събрание закон. Става въпрос за "Законопроект за ратифициране на Споразумението между Министерството на икономиката на Република България и Федералното министерство на икономиката и енергетиката на Федерална република Германия за решаване по взаимно съгласие на щетата по казуса „Цемеко“ ООД - София, България, и на Споразумението между Министерството на икономиката на Република България и „Кlosters Beteiligungsgesellschaft mbH“ - Кемпен, Германия", който доведе до скандал между Мая Манолова и Цецка Цачева.

 

Вучков: ДАНС не може да продължи да съществува в този вид

И прокуратурата е на мнение, че към този момент няма защо да бъде образувано досъдебно производство по казуса с изчезналия Петко Сертов...

Днес депутатите обсъжда промени в Закона за МВР. Част от тях предвиждат връщането в структурите на министерството на ГДБОП. Мярката на практика връща старото положение от времето на първия кабинет "Борисов". От ДАНС ще бъдат извадени полицейските функции. Председателят на ДАНС ще се избира с указ на президента, но по предложение на МС, а не както е сега, по предложение на парламента.

Един от основните аргументи на ГЕРБ е връщането на балансиращата роля на президента. Другият е, че именно парламентът реши спорният Делян Пеевски да оглави агенцията.

В първите дни на НС депутатите от мнозинството не показаха, че са доволни от работата на службата, след като изслушаха шефа на ДАНС за проведената акция срещу радикалния ислям. Засега за оставки не се говорело.

Преди дни от агенцията възразиха писменно срещу предлаганите промени и предупредиха, че пак може да има влияния на определени кръгове.

Писанчев не иска ГДБОП да излиза от ДАНС

Председателят на ДАНС Владимир Писанчев, който застана на поста след скандала с Делян Пеевски, не желае ГДБОП да бъде отделена от агенц...

Очаква се след приемане на промените главният секретар на МВР Светозар Лазаров също да бъде сменен, по силата на редица условия, които той няма да изпълнява след приемането на закона.

На Държавната агенция за технически операции пък ще бъде дадено звеното на ДАНС, което отговаря за подслушванията. Други промени в закона за МВР ще задължат полицаите да носят личен номер по време на охрана на безредици, за да се знае кой превишава правата си. Промяна в закона за Специалните разузнавателни средства пък предвижда да отпадне принципът, който поръчва СРС-то, той да плаща за него.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика