Борисов поиска повече правомощия за прокуратурата

7750
Борисов поиска повече правомощия за прокуратурата
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов подкрепи идеите на прокуратурата за съдебна реформа. Това става ясно от стенограмата за днешното заседание на правителството, разпространена от пресцентъра на Министерски съвет, предаде БГНЕС.

Борисов призовава министъра на правосъдието Христо Иванов, съвместно с министрите на вътрешните работи и на финансите, да изготвят законодателни изменения, които да засилят правомощията на държавното обвинение. Без директно да се позовава на изразените в изминалите дни становища на държавното обвинение, Борисов дава да се разбере, че за него съдебната реформа включва промени в процесуалните закони. Част от думите на Борисов от заседанието на правителството бяха повторени от него и по време на парламентарния блиц контрол.

За насоките си Борисов взема повод от убийството на магистрала "Струма" и обяснява на министрите, че е нужна промяна в законодателната уредба, която да ограничи възможностите рецидивисти да избягват правосъдието. "МВР отчита статистика, че задържа повече, арестува повече, разкрива повече, но ако тази статистика се интерполира върху издадените вследствие на това присъди се оказва, че те са пренебрежимо малки, в никакви дори значими проценти. Случаят на магистрала "Струма" е един кристален пример. Човек с над двадесет и кусур престъпления, извършени, висящи дела, а такива са всички крадци на автомобили. Такива са всички крадци извършващи апартаментски кражби с по 10, 20, 30 висящи дела с години. И всъщност съкращаването на този процес и ефективността на една присъда е, като извърши някой престъпление днес, сиреч кара с превишена скорост, да му се вземе книжката или да му се наложи санкцията и тя да влезе в сила веднага", посочва Борисов.

Премиерът продължава със съвет към правосъдния министър Христо Иванов, че в съдебната реформа трябва да се отдели по-сериозно внимание на бързината на наказателния процес. "Освен това за много от престъпленията три инстанции се занимават с престъпление и докато минат тези три инстанции минават години. Повтарям, ако седнете правосъдието и МВР и видите колко висящи дела има особено на крадците на автомобили и на апартаментски кражби и се точат с години, години, години и няма ефективна присъда, ще ви стане просто зле. И много ми се ще на фона на всички големи работи, които правим със стратегията, със съдебната реформа да се използва случаят и това да се промени", казва министър-председателят.

От своя страна, министърът на правосъдието Христо Иванов обяснява на премиера, че от 16 април очаква конкретни предложения от страна на прокуратурата и на Върховния касационен съд. "Надявам се, наистина да получим от тях областите, в които трябва да се пипне, защото те се виждат най-добре в практиката. Ако те нямат възможност това нещо да го направят, ние ще намерим начин да започне работа по това, защото съм напълно съгласен, че няма да можем да говорим за пълноценна съдебна реформа без тези неща", заявява Иванов по време на заседанието на правителството.

Като изрично подчертава, че не го поправя, а го съветва, Бойко Борисов репликира министъра си и го призовава да не чака прокурорите и съдиите да представят законодателни промени, защото цялата информация е налична в органите на изпълнителната власт. "Утре тримата министри седнете, Бъчварова и съответно Горанов да ги дадат, и направо да си ги подготвим и да си ги внесем. Нищо не пречи да им ги изпратим (на прокурорите и на съдиите – бел.ред.) да ги видят, да ги одобрят, защото и те са изправени пред и аз не упреквам никого. Прокурорът внася, а на съдията така му пише в закона, идва адвокатът…", продължава Борисов.

Като отново се връща към случая с убийството от магистрала "Струма", Борисов обяснява на министъра на правосъдието, че в момента законодателството не позволява адвокатите да бъдат обект на специални разузнавателни средства. От думите на премиера става ясно, че това е пречка пред издирването на извършителя на убийството Емил Чачев – "Ембака", за когото е известно, че комуникира с адвоката си. "Ето сега ние издирваме убиец, адвокатът му се явява да го представлява. Всеки нормален човек, би казал – добре, а защо не проследят адвоката и да го хванат къде отива да му даде информацията. Как да обясним на хората, че по закон не може да се следи и има 100% независимост на адвоката. На обикновения народ, като гледа и днес го издирват и утре го издирват викат "Какво правят те, какво правят!", обръща се към Христо Иванов премиерът Борисов.

Тук стегограмата свършва и не става ясно, имало ли е и какъв е бил отговорът на правосъдния министър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика