Борисов ще убеждава ЕС, че разселването не е постоянно решение

3622
Борисов ще убеждава ЕС, че разселването не е постоянно решение
Снимка: БГНЕС

Приемането на механизъм за релокация като отговор на кризисна ситуация е временно решение. Необходимо е намирането на трайно и солидно решение, с което да се ограничи натискът по външните граници и произтичащата от това вторична миграция. Това е позицията на България относно бежанската криза, която премиерът Бойко Борисов ще защитава на днешния Европейски съвет.

Освен ясното ни намерение да кажем, че сегашното решение не може да е постоянен отговор на бежанския проблем, на днешното си редовно заседание Министерският съвет одобри и Борисов да настоява "приоритетно и в спешен порядък" ЕС да работи заедно със своите партньори за стабилизиране на държавите на произход и подпомагане на държавите на транзит на бежанците. Държава на транзит е и България. Турция като директен съсед на ЕС е ключова страна и ЕС следва да обмисли спешни мерки за подпомагане способностите на Турция за прием на бежанци, гласи още позицията ни.

Сърбия се страхува, че ЕС ще й върне 150 000 мигранти

Сърбия се страхува, че Европейският съюз може да върне на нейна територия 150 000 мигранти. Това пише в днешния си брой белградският ...

"Отивам на извънреден Съвет във връзка с бежанската криза. Там позицията ще ми е, че каквито и мерки да се взимат сега – квоти и каквото и да било, нерешаването на първоизточника на проблемите, в случая Сирия, ще създава огромен проблем и занапред. Сега ще са 120 000, след няколко месеца ще са повече. С влошаването на времето натискът ще стане по-голям, защото тези хора назад не може да се върнат, ще искат да минат нататък в Европа. Ще настояваме за по-твърда политика за решаването на кардиналния проблем. Иначе ще бъде поредното регистриране на събиране", са думите на Борисов съгласно стенограмата.

Припомняме, че съгласно прието снощи (22 септември) решение от европейските министри на вътрешните работи, 66 000 бежанци ще бъдат веднага разселени, а останалите 54 000 ще бъдат разселени „на доброволен принцип”. Против механизма за реколация гласуваха Унгария, Чехия, Словакия и Румъния, а Финландия се въздържа. Пробивът е, че Полша се съгласи да вземе 5000 души.

България ще трябва да приеме още 852 бежанци, като в страната ще дойдат 201 мигранти от Италия и 651 от Гърция. През юли приехме да подслони 500 мигранти от Италия и Гърция. С тях общият брой на разселените в България би следвало да достигне 1352-ма души. Общо от Италия ще бъдат разселени 15 600 души, а от Гърция - 50 400 мигранти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика