Борисов забрави, че сам не разреши на служебния кабинет да тегли заем

29238
Борисов забрави, че сам не разреши на служебния кабинет да тегли заем
Снимка: БГНЕС

Служебното правителство трябва незабавно да започне процедура за вземане на нов външен дълг - иначе през януари страната ще изпадне в ликвидна криза. Това каза в прав текст бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, който отново застана на позицията, че държавата няма пари.

Въпреки тежкото, по думите на Борисов, положение, той подчерта, че "не казва, че не е невъзможно да спаси България" от кризата. "Не казвам дори, че е възможно. Мога да гарантирам само, че ще направим опит с всичко, което можем и знаем”, каза Борисов, цитиран от Агенция "Фокус".

Порожанов: Дефицитът ще мине 1 млрд.лв.

Дефицит от над 1 млрд.лв. ще се оформи в бюджета още през юли. Това е резултатът от ревизията на служебния кабинет. При тов...

Според Бойко Борисов фискалният резерв към момента е 3,8 млрд. лева, като от сметката той извади 3 млрд. лева, които трябва да се платят на 15 януари, 2015 година, по падежа на облигациите на Милен Велчев. С тези облигации преди десет години външният дълг на България беше обърнат от долари в евро.

"Много гръмко се говори за програми кой какво щял да направи. Всеки може да седне и да напише на един лист всичките си хубави сънища, за да се случат, трябват пари", подчерта лидерът на ГЕРБ и коментира, че в тази ситуация е необходима много сериозна политическа стабилност и адекватни действия на всички политически партии.

Припомняме, че точно ГЕРБ отказаха да влязат в пленарна зала в началото на август, след като беше гласуван дневен ред за актуализация на държавния бюджет и разрешение за служебното правителство да вземе външен заем. Тогава ДПС беше готово да подкрепи инициативата и с гласовете на партията на Борисов тя ще да мине. Вместо това самият Борисов се разсърди, защото в пленарна зала БСП нарекоха разбирателството между ГЕРБ и БСП с израза "коалиция Бостан". Сега такова разрешение от разпуснатия вече парламент няма и съответно кабинетът няма как да тегли външен заем.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика