Британският посланик: Добре е да контролирате по-добре кой влиза и излиза от Турция

15374
Британският посланик: Добре е да контролирате по-добре кой влиза и излиза от Турция
Снимка: БГНЕС

За съжаление има много мои съграждани, които искат да отидат в Сирия и да воюват за „Ислямска държава”. Британските власти са благодарни на българските, оказващи ни много помощ в тази насока, защото България е външна граница на ЕС. Това заяви британският посланик у нас Джонатан Алън.

Оптиваме се да спираме такива хора, но е трудно, защото вярваме в принципа на свободно движение, а в ЕС това право е основополагащо. Британските служби правят всичко възможно, но не може да се прихване всяка една опасност, предупреди Алън в сутрешния блок на Нова телевизия.

Атанасов съветва "Протестна мрежа" да обжалва решението за Пеевски

„Формално казано” разминаването между стандарт на живот и доходи не е престъпление. Съветвам обаче „Протестна мрежа&r...

На въпрос дали Великобритания ще поиска от България да засили контрола на движение, британският посланик отвърна, че действително трябва да се мисли в тази насока, може би със законодателство. Въпросът е кой иска да отива и да се връща от Турция, смята Джонатан Алън. Припомняме, че считана за съучастник на атентатора от еврейския магазин в Париж Амеди Кулибали френска гражданка Хаят Бумедиен е минала от Испания през Турция и е избягала в Сирия.

Фунадаменталистите искат в ЕС да има настроения един срещу друг, да се настройват общностите една срещу друга. Ислямистите не представляват никой друг, освен себе си – включително и мюсюлмански общности. Мюсюлманите не са терористи, внуши Алън.

По отношение на състоянието на съдебната система в България, британският посланик заяви, че „отвреме навреме има проблеми”. Трябва да има повече прозрачност в съдебната система, да се въведе електронното правителство, добави той. И отказа да даде пример за проблеми така, както направи френският посланик Касвие Лапер дьо Кабан по случая с „Белведере”. Имам приятели прокурори, полицаи, съдии и те са честни хора, които желаят системата да работи, заяви британският посланик.

Джонатан Алън отказа да коментира думите на Бойко Борисов по адрес на френската съдебна система и как тя ако си вършела работата, Амеди Кулибали нямало да отиде с автомат в еврейски магазин. Лесно е да се говори отвън, каза Борисов в събота (11 януари). Не трябва британският или френският посланик да работят, българите сами искат добра съдебна система.

Давутоглу се ядоса на въпрос дали Турция внимава за ислямския тероризъм

Турският премиер Ахмет Давутоглу рязко смени тона по време на пресконференция в Берлин, дадена съвместно с германския канцлер Ангела ...

Стана ясно и, че в петък, 16 януари, приключва мандатът на Джонатан Алън в България. След три месеца ще дойде и заместникът му – Ема Хопкинс. Алън пък ще поеме дирекция за сигурност към британското външно министерство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика