Бъчварова: Организаторите на срещата с Маковей не й бяха обяснили за България

15283
Бъчварова: Организаторите на срещата с Маковей не й бяха обяснили за България
Снимка: БГНЕС

Не бяхме подготвени за идването на Моника и за срещата с нея. Не знаехме и какво е правила г-жа Маковей и след напускането на румънското правителство. А хората, „организирали срещата”, не бяха обяснили добре ситуацията в България и разликите тук с Румъния. Това заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова при гостуването си в „Панорама”.

Бъчварова беше изрично попитана дали думите ѝ са критика към "Протестна мрежа" или Реформаторите, на което тя отговори, че не знае кой е организатор. Припомняме, че организатор на срещата беше неправителствената организация "Правосъдие за всеки".

Дикме: Гърмен не е единственият проблем с ромското население

Мехмед Дикме призова да бъде разследван бившияг кмет на Гърмен Ахмед Башев. "Знаете за скандалите, които забърка Рибново", коментира б...

Учудвам се защо толкова малко се оценяват усилията ни да реформираме системата, каза Бъчварова. И пак изброи какво се прави, наблягайки на съдебната реформа.

Темата „Гърмен”

Надявам се Гърмен да се успокои скоро, заяви Бъчварова, след като за пореден път днес (29 май) ѝ се наложи да обяснява какво става и какво ще се случва в Гърмен – този път пред „Панарома”.

Не е в правомощията на МВР да бута незаконни постройки, повтори Бъчварова и напомни, че местната власт трябва да реши този проблем и да предложи алтернативи.

Вътрешният министър посочи като „наслагване на поредица от пропуски, може би допуснат умисъл” относно незаконните постройки в „Кремиковци”. И призна, че сега не може да се бутнат незаконните къщи, защото няма как да се осигурят общински жилища на хората, които ще останат без дом. А няма как да се осигурят общински жилища, защото в Гърмен няма общински жилища.

Един от водачите на протеста в Гърмен е задържан

Един от водачите на протеста срещу ромите в Гърмен - Андон Балтаджиев, е задържан в Шумен. Балтаджиев е председател на НПО "Активна съ...

Хората в Гърмен обвиняват за конфликта дошлите и заселилите се незаконно в „Кремиковци”, а не всички, живеещи там. Пропуск на МВР е, че в течение на времето не са установявани навреме незаконно заселилите се, каза Бъчварова.

Не искам от тази ситуация да се върви към политически дивиденти, подчерта вътрешният министър. Тя добави, че медиите са хиперболизирали ситуацията и е могло да се влезе в хаос.

Попитана дали има ромска престъпност, Бъчварова отговори, че има определен тип престъпления, които „се срещат” по-често сред ромите, но не са изключителна негова запазена мярка. Като такива престъпления вътрешният министър посочи кражби по домовете и на селскостопанска техника. МВР трябва да действа по-бързо, а видеонаблюдението е модерно средство за превенция на такъв вид престъпност, подчерта Бъчварова.

Прави ли се стратегически план или ромите са проблем на българските политици само преди избори – на този въпрос Бъчварова заяви, че имало много стратегии, но не и резултати. Сред ромите има много хора, които се образоват – познавам лично такива, но трябва и ромите също да участват в интеграцията, да разберат, че равното отношение означава равно прилагане на закона, поясни вътрешният министър. Това е просто за разбиране, не знам защо е толкова трудно да се осъществи – може би заради много наслагване на предразсъдъци, изрази учудване Бъчварова.

За финал вътрешният министър каза, че вярва в политическата добронамереност на Патриотичния фронт и че ще има разбирателство в управлението.

Ромите в Марчево: Искаме мир да има

Ние се погаждаме много добре с българите, те не се погаждат с нас. Това каза пред камерата на bTV един от жителите на ромската махала в...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика