Бъчварова: Оставката на Вучков беше неочаквана. Трима се борят за поста?

13339
Бъчварова: Оставката на Вучков беше неочаквана. Трима се борят за поста?
Снимка: БГНЕС

Министърът на вътрешните работи Веселин Вучков е подал оставка. Тя е била приета и разписана от премиера Бойко Борисов.

Вучков ще се върне в парламента като депутат, тъй като мястото му се пази. От групата на ГЕРБ ще трябва да излезе от парламента лидерът на младежкото движение Гьорк Георгиев, обяснява "24 часа".

Вучков предлага главен секретар на МВР на 4 март

На 4 март ще направя предложение за главен секретар на МВР. Това каза пред журналисти в парламента министърът на вътрешните работи Весе...

Оставката на Веселин Вучков бе неочаквана, но премиерът Борисов я прие. Това заяви след заседанието на МС вицепремиерът Румяна Бъчварова, предаде БГНЕС. Тя отказа да посочи кой ще наследи Вучков на поста вътрешен министър и само припомни, че това ще стане съгласно квотния принцип на управляващите партии.

Иначе вицепремиерът потвърди информацията, че причината за оставката на Вучков е несъгласието му със становище на правната дирекция към МС относно главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и шефа на ДАНС Владимир Писанчев. Според документа смяната на двамата не е добре да се прави в момента.

Не съм запознат с мотивите за оставката на вътрешния министър Веселин Вучков. Аз смятам, че парламентът е органът, който прави законодателните промени и разбира се след преценка на министрите и министър-председателя се взимат решения от Министерския съвет. Това коментира от своя страна бившият министър на вътрешните работи, а сега депутат от ГЕРБ Цветан Цветанов.

Той допълни, че е изненадан, но не и разочарован от решението.

Според Цветанов работата на един вътрешен министър не е лека - има толкова ангажименти и отговорности и каквото и да се случи в държавата трябва да се фокусира върху министъра на вътрешните работи.

Вучков прекратява практиката операциите да се кръщават

От времето на "Наглите" досега се наслушахме на какви ли не имена на полицейски операции. Със заповед на министъра на вътрешните работи...

Кандидатурите на трима известни политици се обсъждат за овакантения пост на Веселин Вучков в МВР.

Фаворит към момента изглежда Йордан Бакалов. Бившият депутат от ОДС се справи успешно като служебен министър и се ползва с доверието на премиера Бойко Борисов. Шансовете му да стане вътрешен министър са най-високи, обяснява агенция ПИК.

Втората кандидатура е на бившия зам.-шеф на ГДБОП Валентин Цоновски, който беше началник и на отдел "Контратерор" в службата на антимафиотите.

Третият вариант е депутатът Методи Андреев от ГЕРБ, който бе шеф на Комисията по досиетата.

Шефът на вътрешната комисия в парламента Атанас Атанасов вероятно също ще се опита да стане вътрешен министър. Първият път той удари греда и сега се надява да излезе на политическата сцена по-сериозно, но шансовето му са нулеви, обясяват от ПИК.

Вучков прекратява практиката операциите да се кръщават

От времето на "Наглите" досега се наслушахме на какви ли не имена на полицейски операции. Със заповед на министъра на вътрешните работи...

Реакцията на опозицията

Оставката на министър Веселин Вучков още веднъж говори за изключителната нестабилност на правителството на Борисов-2. Това каза Атанас Мерджанов от ПГ на БСП Лява България. Според него това, че един от силовите министри подава оставка в един толкова важен момент за страната говори за нестабилност.

По думите на Мерджанов миналата седмица правителството като че ли висеше заради гласувания външен дълг, информира агенция "Фокус".

Право на министъра е да си подаде оставката и е право на министър-председателя да приеме или да не приеме една оставка. Това каза лидерът на ДПС Лютви Местан пред журналисти в Народното събрание. Той посочи, че няма информация за мотивите за оставката на Веселин Вучков.

„Има закон, който беше приет съвсем скоро, и в една правова държава законите се изпълняват такива, каквито са“, коментира Местан. „Не съм в състояние да влизам в какъвто и да е по-сериозен коментар. Не сме запознати с мотивите, за да правим коментар, аз мисля, че по тази тема трябва да се говори отговорно, а отговорното говорене е информираното говорене“, заяви лидерът на ДПС.

И Вучков лекичко подкрепи Светлозар Лазаров

"Най-лесно е да ги омета. И какво по-добро ще се случи? Отново ще ни обвинят в полицейщина. Лазаров сега се старае много, също и Писанч...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика