Бъчварова говори в САЩ за наркотиците и границата

10553
Бъчварова говори в САЩ за наркотиците и границата
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова, която е на посещение в САЩ, разговаря с директора на Агенцията за борба с наркотиците Мишел Лионхарт, с помощник-държавния секретар за Европа и Евразия Виктория Нюланд и с координатора на Държавния департамент по въпросите на контратероризм Тина Кайданау, предаде БГНЕС.

По време на срещите на Бъчварова с ключовите за България партньорски служби - Федералното бюро за разследване (ФБР) и Службата за борба с наркотиците (ДЕА), са били обсъдени аспекти на противодействието на международния тероризъм и наркотрафик, свързаните с тях дейности на организираната престъпност, съобщиха от МВР.

Коментирани бяха и конкретни последващи стъпки в двустранното сътрудничество - обучение в България и САЩ на правоохранителни служители, обмен на успешни практики по противодействието на насилствения радикализъм. "Споделената отговорност е наш водещ принцип в работата - ако вие имате сигурност, и ние имаме сигурност", споделиха представителите на ДЕА. Беше обърнато специално внимание на усилията, които България полага в областта на граничната сигурност и противодействието на феномена "чуждестранни бойци". По време на срещите Бъчварова е запознала американските партньори с конкретните мерки по охраната на българската граница, подчертавайки ролята на България като външна граница на ЕС.

По-късно през деня вицепремиерът Бъчварова е провела и срещи с помощник-държавния секретар за Европа и Евразия Виктория Нюланд и с координатора на Държавния департамент по въпросите на контратероризм Тина Кайданау. По време на разговора с Кайданау са били препотвърдени високите нива на сътрудничество между българските и американските контратерористични звена. Била е изявена готовност за съвместно двустранно сътрудничество по конкретни въпроси, както и за разширяване не многостранното сътрудничество в рамките на Глобалния контратерористичен форум.

Междувременно премиерът Бойко Борисов проведе телефонен разговор с израелския си колега Бенямин Нетаняху, в който го поздрави за изборната победа. Двамата обсъдиха възможността за двустранна среща в най-близко време и се разбраха да започнат подготовка за взаимни посещения, съобщиха от правителствената пресслужба.

Борисов разговаря по телефона и с турския президент Реджеп Ердоган, с когото обсъдиха редица важни въпроси от двустранните отношения. Двамата обърнаха специално внимание на енергийната сигурност и бъдещето на енергийните проекти в региона. Това ще бъде и една от основните теми на двустранната среща, за която Борисов и Ердоган се разбраха да бъде проведена скоро. Българският премиер и турският президент дискутираха вътрешно-политическата обстановка в двете страни в контекста на новите предизвикателства на международните отношения и регионалната сигурност. Премиерът Борисов изказа своите съболезнования и дълбоко съчувствие към семействата на загиналите турски граждани в авиокатастрофата над Френските Алпи.

САЩ: България има централно място в балканския наркомаршрут

България е разположена стратегически на балканския път на незаконни наркотици и други контрабандни стоки от Югозападна Азия към Запад...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика