Бъчварова предлага роми да бъдат назначавани като помощник-инспектори

9792
Бъчварова предлага роми да бъдат назначавани като помощник-инспектори
Снимка: БГНЕС

Министър Румяна Бъчварова представи пред вътрешната парламентарна комисия идеята за обучение на роми в Академията на МВР като част от мерките в борбата с битовата престъпност.

Само комплекс от мерки и усилия може да даде резултат в борбата с битовата престъпност и решение на праблемите с напрежението в районите със смесено етническо население. Това заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова по време на изслушване й във вътрешната парламентарна комисия. Министър Бъчварова изрази недоволство от действията на кмета на Гърмен Минка Капитанова, която не е изпълнила своята отговорност за преодоляване на напрежението, предаде БНР.

Българският хелзинкски комитет се кани да съди държавата заради Гърмен

След като в първия ден на настоящата седмица (29 юни) бяха принудително разрушени четири ромски къщи в квартал "Кремиковци" на Гърмен, ...

"Бяхме разработили план с нея, буквално седмица след първите събития. Тогава лично аз присъствах. Към вчерашния ден нито една от тези мерки, освен поставянето на видеонаблюдението, не беше изпълнено от нея. Дори тя беше трудна за откриване", заяви тя.

Вътрешният министър представи и идеята си роми да бъдат обучавани и в Академията на МВР.

"Подходът с ромите, които могат да бъдат назначавани като помощник-инспектори много силно се надявам да даде резултат. Най-голямата спирачка в момента е подбора. Как да подберем тези хора, които имат чисто криминално досие, някакви базисни знания и качества, за да изпълняват тези функции. Мисля, че това ще мотивира по-широк кръг от хора, които да се включват. Обмисляме също, как да им дадем възможност, ако се окаже всъщност, че те се справят добре с най-простите задачи, да имат възможност да бъдат допълнително образовани. А защо не, дори и да стигнат до Академията на МВР?", заяви тя.

Според анализ на МВР има намаление на престъпността с около 10% и с 5 на сто увеличаване на разкриваемостта за първите 5 месеца на тази година. Районите с най-голямо напрежение са Видин и Сливен, но според министър Бъчварова то се подхранва предимно от битовите престъпления и не може да се говори за предизборна цикличност.

Валери Симеонов: Не е наш проблемът къде ще живеят ромите като им бутнат къщата

"До петък ще дадем пресконференция, на която ще разберете какво решение сме взели. Днес ще искаме среща с Бойко Борисов, защото в ГЕРБ ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика