Бъчварова се оплете: Борисов не е казвал, че няма да смени Лазаров и Писанчев

13013
Бъчварова се оплете: Борисов не е казвал, че няма да смени Лазаров и Писанчев
Снимка: БГНЕС

Мисля, че е спекулативно да се твърди, че Веселин Вучков е хвърлил оставка, защото има договорка между ГЕРБ и ДПС да се пазят определени кадри на Движението. Това заяви вицепремиерът Румяна Бъчварова.

Не ставаше въпрос за избор между вътрешния министър и определени кадри. Вчера останахме изненадани от оставката на вътрешния министър, но той не е поставял условия в предварителен разговор – да остане, а да си отидат шефовете на ДАНС, МВР и ДАТО. Това беше ритуално подаване на оставка – случи се в края на заседанието на Министерския съвет, за да влезе веднага в стенограмата, обясни Бъчварова в сутрешния блок на Нова телевизия.

Валери Симеонов: И аз не мога да работя, но не давам оставка

Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов бе лаконичен за мотивите на вътрешния министър Веселин Вучков за оставката му. &...

По думите на вицепремиера било по-почтено предварително да се говори с Бойко Борисов. Бях близо до премиера, той се изненада, категорична е Бъчварова. И застъпи тезата на самия Борисов с думите му за „ченгеджийски номера” предвид посещението на директора на ФБР Джеймс Коми. Оставката беше дадена така, че нямаше как да не бъде приета – изглеждаше като натиск срещу министър-председателя, добави вицепремиерът.

На въпрос защо след всички критики към шефовете на МВР и ДАНС още докато ГЕРБ беше в опозиция и идването на Вучков трябваше да доведе до реформи в правосъдните системи, Бъчварова отвърна, че Борисов никога не е казвал, че няма да освободи Светлозар Лазаров и Владимир Писанчев. Защо не сега – не е ясно, но Борисов щял да ги смени, когато преценял.

Самата Бъчварова обърна разговора на контравъпроси – защо Борисов трябвало да се договаря с ДПС? Няма разумно обяснение – ние не сме в равностойни позиции. Опозицията не държи съдбата на правителството в свои ръце. Аз не виждам смисъл премиерът да държи които и да е кадри на ДПС, заяви вицепремиерът.

Относно твърдението на самия Борисов, че ако смени Лазаров и Писанчев, ще има „полицейски скандал до два-три месеца”, Бъчварова повтори, че премиерът щял да реши „когато му дойде времето”. Не знам защо Веселин Вучков не прояви търпение – попитайте г-н Вучков, той е наясно, че премиерът никога не е възнамерявал да остави Лазаров и Писанчев на постовете им за постоянно, каза вицепремиерът.

Кънев: Оставката на Веселин Вучков сега не е добро решение

В сектор "Сигурност" се свършиха много добри неща. Това каза пред журналисти съпредседателят на РБ Радан Кънев. По-нататък той засегна ...

Защо Борисов казваше, че Владимир Писанчев е за затвора – на този въпрос Бъчварова отговори, че „много е вероятно промяната на позицията на премиера да е свързана с факти, които са се появили след това”. Няма съмнение кой управлява България. Задаваме си този въпрос от цялата тази поредица от истории, които показват силно развитото задкулисие. То сигурно и сега съществува, призна Бъчварова. И добави, че в сферата на сигурността „има хора, които създават собствени зависимости” заради собствени интереси.

Категорично не се страхуваме от хора, държащи компромати срещу самия Борисов, подчерта Румяна Бъчварова. И продължи в същия дух – Борисов трябвало да обясни защо сменя Лазаров и Писанчев, когато ги смени. А защо не ги сменя било друго обяснение.

По отношение на Вучков Бъчварова е сигурна, че той е честен и почтен човек и може и да е използван от определени среди. Това не е намек към Реформаторския блок, обясни Бъчварова, но не каза от кого е използван вече бившият вътрешен министър. Ще сменим системата, но не веднага – с тази заявка влязохме във властта, призна вицепремиерът.

Какво се случи, че депутатът от ГЕРБ Пламен Нунев предложи да се вкара незабавната смяна на Лазаров и Писанчев в преходните и заключителните разпоредби и след това оттегли предложението? Бъчварова отговори, че това предложение е щяло да падне в Конституционни съд. Точно липсата на преходна разпоредба вчера (4 март) беше посочена от Дирекция „Правна” на Министерския съвет като основание да няма старт на процедура за смяна на главния секретар на МВР, на председателя на ДАНС и на ръководителя на ДАТО Цветан Китанов.

Вучков пред МС: Орешарски смени закона за Лазаров, ние сменяме закона и нищо

Досега няма случай някой да ми е дал оставка и да не съм му я приел, така че ти пожелавам приятна работа в парламента. С тези думи се...

Кой ще стане вътрешен министър? Мисля, че най-правилното решение е да се търси човек с профила на Веселин Вучков. Търсим човек, който да изглежда убедително. Той трябва да е от ГЕРБ или да е близо до ГЕРБ - иначе сменяме структурата на правителството, твърди Бъчварова. Надявам се да има кандидатура, която да бъде подкрепена от всички парламентарни групи, завърши тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика