Бъчварова заяви, че България има план за председателството на ЕС през 2018г.

3790
Бъчварова заяви, че България има план за председателството на ЕС през 2018г.
Снимка: БГНЕС

България разполага с план и потенциал да бъде добре подготвена за председателството на Европейския съвет през 2018 г. Това заяви вицепремиерът Румяна Бъчварова по време на първото заседание на тематичната работна група "Административен капацитет" за подготовка на българското председателство на съвета на ЕС през 2018 г.

В качеството си на вицепремиер по държавната администрация и коалиционната политика Бъчварова беше определена за ръководител на работната група. Пред членовете й тя представи план от десет мерки за подготовка, които са логически обвързани и надграждащи се една друга, съобщиха от правителствената пресслужба.

В момента 166 лица са под домашен арест, заяви Бъчварова

"Оказа се, че е неефективен досегашният ред по който се опазват арестантите под домашен арест. В момента има 166 такива лица и около 12...

Първата и втората мярка вече са изпълнени. Едната предвижда да бъде събрана цялата необходима информация за Съвета и структурите му, което да доведе до уточняване на необходимия брой хора за подготовката на всички форуми и заседания, информира БГНЕС. Другата мярка цели да оцени съществуващия административен капацитет по европейските въпроси и да установи основните слабости и препоръки за целите на председателството. Бъчварова посочи, че оттук нататък планът ще трябва да се изпълнява стриктно, като на всеки три месеца постигнатите резултати ще бъдат докладвани пред Министерски съвет.

До края на 2015 г. ще бъдат набелязани необходимите обучения за надграждане на компетенциите, така че да може да се подготви адекватна програма за обучение на служителите, които ще отговарят за подготовката и координацията на председателството. Изключително важна мярка, предвидена в плана на вицепремиера, има за цел да мотивира и задържи в администрацията екипа от служители, които ще бъдат подготвени за осъществяването на председателството.

До края на годината ще бъдат проверени и текущите знания на служителите, а до 2018 г. ще бъдат провеждани обучения, които да надградят компетенциите. Ще бъде изготвена и проведена централизирана програма за подготовка на екипа на председателството. Основна роля в тази посока ще играят Институтът за публична администрация и Дипломатическият институт, които ще ползват средства от Оперативна програма "Административен капацитет".

Планът с мерки на вицепремиера предвижда и трупането на опит и експертиза от други европейски държави, които са председателствали или ще председателстват Европейския съвет. Румяна Бъчварова уточни, че този процес вече е започнал, като вече се реализират стажове и работни посещения за проучване на добри практики.

Румяна Бъчварова: С изказването си Радан Кънев се опитва да героизира позицията на РБ

Според вицепремиера Румяна Бъчварова изказването на председателя на ДСБ Радан Кънев е опит да се героизира позицията на РБ. Коментарът ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика