България е била сред съавторите на резолюцията на ООН, осъждаща анексирането на Крим от Русия

25879
България е била сред съавторите на резолюцията на ООН, осъждаща анексирането на Крим от Русия
Снимка: Getty Images/Guliver

България е била сред съавторите на текста на резолюцията в Общото събрание на ООН, която осъди анексирането на Крим от Русия, съобщи БНР, позовавайки се на дипломатически източници.

Заедно с останалите членки на ЕС страната е гласувала "за" резолюцията, в която пише че референдумът за независимост на Крим няма правна валидност. До момента няма официално съобщение за гласуването от българското външно министерство.

Общото събрание на ООН прие необвързваща резолюция, която осъжда референдума в Крим и присъединяването на полуострова към Русия. Резолюцията, внесена от Украйна и изработена в сътрудничество със западните страни, получи 100 гласа "за", 11 "против" и 58 "въздържал се" в Общото събрание със 193 държави членки. Анализатори коментират, че това са доста повече от очакваните гласове, въпреки усилията на Русия.

Текстът на резолюцията повтаря този, на който беше наложено вето от Русия в Съвета за сигурност по-рано този месец.

Русия не подкрепя проекторезолюцията на Общото събрание на ООН за референдума в Крим, предаде Газета.ru, позовавайки се на думите на постоянния представител на Руската Федерация в Съвета за сигурност на ООН Виталий Чуркин.

„Проектът има конфронтационен характер и се опитва да постави под съмнение значимостта на състоялия се в Крим референдум", е заявил руският дипломат.

Руското министерство на външните работи смята, че контрапродуктивната инициатива с резолюцията на Генералната асамблея (Общото събрание) на ООН за непризнаване на референдума в Крим само ще усложни урегулирането на вътрешнополитическата криза в Украйна. 

„Не предизвиква нищо друго освен съжаление тази настойчивост, достойна за по-добра кауза, с която властите в Киев и представляващите интересите им чуждестранни „адвокати" се опитват да изопачат същността на развиващите се в Украйна тревожни процеси - отбелязват от руската дипломатическа институция. Задействан е с пълна мощност целият неизползван потенциал на пропагандната машина от времената на Студената война, за да се измести на заден план дълбоката вътрешнополитическа криза в Украйна и отговорността за ескалацията на напрежението да се прехвърли на Руската федерация", се посочва в коментара. 

В коментара се подчертава още, че резултатите от грубата намеса на редица западни държави във вътрешните работи на Украйна вече са налице: антиконституционна смяна на властта в Киев, пробив в системата на държавното управление, вкл. на регионално и местно равнище, недееспособни органи на реда, развихряне на екстремистки и фашистки елементи, масово нарушаване на човешките права, заплаха за сигурността на националните и езикови малцинства, по-нататъшно изостряне на социално-икономическата ситуация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика