България и Турция трябва да имат още по-тесни бизнес отношения, смята Плевнелиев

28872
България и Турция трябва да имат още по-тесни бизнес отношения, смята Плевнелиев
Снимка: БГНЕС

Цел на България и Турция е да се увеличи стокообменът между двете страни. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който присъства на официалната церемония по встъпване в длъжност на новоизбрания турски президент Реджеп Тайип Ердоган.

В края на септември Плевнелиев и Ердоган ще са в Баку, където ще бъде направена първата копка на Трансадриатическия газопровод, който ще доставя природен газ от Каспийския регион и Близкия Изток до Европа, припомня БНР.

Плевнелиев ще присъства на встъпването в длъжност на Ердоган

Росен Плевнелиев ще присъства на церемонията по встъпване в длъжност на Реджеп Тайип Ердоган като президент на Република Турция, съобщи...

"Турция е стратегически партньор за България", подчерта президентът Росен Плевнелиев. Българските стоки могат да намерят място на бързо развиващия се турски пазар. Страната ни иска да привлече повече инвестиции от южната ни съседка:

"Изграждаме нови инфраструктурни проекти, например магистрала "Марица", планираме свръхскоростен влак, който да свърже Пловдив и Истанбул. За това нещо вече част от елементите са в строеж. Виждаме новия тунел, който беше построен под Босфора, и искаме да може свръхбързият влак да стигне и до България. Това ще позиционира България и като център за една много по-широка търговия между Европа, Турция, Близкия Изток и Азия".

Припомняйки, че България плаща висока цена заради зависимостта си от един доставчик на природен газ, Плевнелиев подчерта значението на Турция в опита ни за алтернативна доставка на синьо гориво.

"На 20-ти и на 21-ви сепетмри аз ще бъда заедно с новоизбрания турски президент, заедно с гръцкия президент, заедно с президентите на Азърбайджан и на Албания в Баку, където заедно ще направим първата копка на Трансадриатическия продуктопровод. България има вече сключен меморандум когато е готов този проект да можем чрез газовата връзка България-Гърция да купуваме така необходимия за нас газ, за да можем да диверсифицираме доставките. Ние можем да купуваме през Турция не просто само азърбайджански газ, но в бъдеще ирански, а защо не и от Катар, тъй като Турция разполага със съответната инфраструктура за това", заяви Плевнелиев.

Славов: ББЦ няма член в ЦИК, защото не предложиха промяна в Изборния кодекс

Президентът не може да направи нищо, защото броят членове за съставяне на Централна избирателна комисия (ЦИК) е определен в Изборния к...

По думите му България и Турция могат да развиват отношенията си в областта на туризма. "Повече от 20 милиона туристи на година посещават тази страна, но трябва да си даваме сметка, че тези 20 милиона туристи са на границата с България. Как да направим така, че да стигнат и до България, да оставят парите си и тук", каза още държавният глава.

По-рано днес Реджеп Ердоган положи клетва като първият свободно избран президент на Турция.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика