България категорично е на плюс от членството в ЕС, уверява Цанова

30266
България категорично е на плюс от членството в ЕС, уверява Цанова
Снимка: БГНЕС

България категорично печели от влизането си в Европейския съюз. Това заяви вицепремиерът по усвояването на европейските фондове Илияна Цанова пред „Седмицата” на Дарик радио.

Цанова направи сметката – от 2007 година насам годишно внасяме 900 млн. лева в европейския бюджет, а имаме достъп до 30 млрд. лева. За периода 2007 – 2013 година на България са разплатени 56% от средствата по европейските програми и около 71% от директните плащания. Това ни поставя на 24-то място по усвояемост на евросредства, сметна вицепремиерът.

Паргов предупреждава: ГЕРБ цели по-високи данъци в София, за да прави нови проекти

В бъдеще единственият вариант да може Столична община (СО) да поеме дългове, за да реализира проекти, е да увеличава приходната си ча...

Според Цанова в първия програмен период България е допуснала типични за новак грешки при управлението на оперативните програми. "Европейските пари генерират растеж, но се управляват по много строги правила”, обясни вицепремиерът. За да не се нарушават правилата, е нужно кадрите, които движат административната част, да са добре подготвени и заплатени.

По думите на Цанова решението на правителството да отпусне 750 млн. лева за спрените проекти по двете най-проблемни в момента оперативни програми – ОП „Околна среда” и по две оси на ОП „Регионално развитие”, е правилно. Вицепремиерът изказа своето убеждение, че до края на годината средствата ще бъдат възстановени от Европейската комисия и от бюджета ще излязат само необходимите пари за самоучастие в проектите.

Цанова потвърди снощните думи на премиера Георги Близнашки за размера на европейската помощ, която търсим от ЕС. Става въпрос за малко над 18 млн. евро, а досега оценените щети са за 302 млн. евро, но всъщност вероятно са по-големи – съответно и европейската помощ ще се увеличи. Формулата за получаване на помощ от Фонд „Солидарност” на ЕС е следната – 6% от стойността на всички щети.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика