България не е застрахована от джихадистите, смята Елена Йончева

24856
България не е застрахована от джихадистите, смята Елена Йончева
Снимка: БГНЕС

"Все повече бойци се присъединяват към „Ислямска държава" - ако може да се вярва на официалните данни към тях в северна Сирия са се присъединили около 7 хиляди души. "Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" Елена Йончева, журналист.

"Тази организация е добре въоръжена и добре осигурена финансово, тъй като те държат петролни кладенци и развиват бизнес с петрол като на ден приходите им се оценяват на около 3 милиона долара. Също така тази терористична държава владее в момента една доста голяма територия в Африка, а целта й е да образува един нов ислямски халифат.

Разликата между „Ал Кайда" и „Ислямска държава" е, че първите по-скоро мотивираха и обучаваха хора и бойци да извършват терористични атентати на територията на Европа и Америка, докато вторите обучават и мотивират хора, които да действат на територията, която те владеят", каза още тя.

"Колкото повече ресурс има една организация толкова по-бързо и по-лесно би могла тя да достигне до която и да е точка на света и да извърши атентат, така че може да се каже, че и ние в България не сме застраховани от подобни действия", добави журналистката.

"В момента в САЩ и Европа тече дискусия и има две страни относно това дали трябва да се подпомага финансово и с военни ресурси Свободната сирийска армия, която се бори срещу режима на Башар Асад. От една страна се защитава тезата, че ако не се помага по всякакъв начин на свободната сирийска армия то така ще се засилва влиянието и мощта на „Ислямска държава".

От друга страна силно застъпено е и мнението, че в основата на опозицията и войната с Асад стоят много радикални ислямисти, включително представители от „Ислямска държава" и финансирайки бунтовниците САЩ и Европа всъщност подпомагат с оръжие и средства терористичната групировка. Твърде вероятно е за съжаление показните убийства от страна на „Ислямска държава" да продължат. Това е средство от тяхна страна да изпратят своите послания към Европа и света и целят да всеят страх", завърши Йончева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика