България ще предложи съвместна декларация за неприкосновеност на границите на Балканите

2830
България ще предложи съвместна декларация за неприкосновеност на границите на Балканите
Снимка: БГНЕС

Като председател на процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа България ще предложи приемането на съвместна декларация за неприкосновеност на границите на Балканите. Това каза президентът Росен Плевнелиев по време на съвместна пресконференция с президентът на Албания Буяр Нишани, предаде „Фокус”.

„Разчитам на подкрепата на Албания за успешното реализиране на тази инициатива”, заяви Плевнелиев.

Плевнелиев поиска система за ранно предупреждение за кризи в рамките на ООН

Трябва да се създаде система за ранно предупреждение за кризи на база на ООН, заяви президентът ни Росен Плевнелиев в словото си пред 7...

„Разчитаме и на активната подкрепа на Албания за изпълнението на трите основни приоритета, които българското председателство посочи и постави на дневния ред на 13-те държави от Източна Европа, а именно: енергетика, енергийна свързаност и инфраструктура, подкрепа за активното гражданско общество и надграждане на демократичните институции, и разбира се миграцията и бежанският поток”, заяви Плевнелиев.

По думите му икономическото сътрудничество между Албания и България се развива добре и има повишаване на стокообмена до 80 милиона евро. „Това разбира се е далеч под потенциала, както на българските бизнесмени и инвеститори, така и на албанската икономика. Разбрахме се, че ще окуражим повече български компании специално в енергетиката, възобновяеми енергийни източници, енергийна свързаност, транспортна инфраструктура, строителство на магистрали и железопътни линии. Българските компании са силни, държат най-добрите цени, строят здраво, конкурентоспособни са, имат какво да покажат”, каза още Плевнелиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика