България взе 3 млрд. лв. дълг с лихва 3,056%

29767
България взе 3 млрд. лв. дълг с лихва 3,056%
Снимка: БГНЕС

Правителството пласира успешно новата емисия еврооблигации. Кабинетът взе външен дълг от 1,493 млрд. евро (около 3 млрд. лв.) при доходност от 3,056%.

Това е доста под прогнозата на премиера Пламен Орешарски от началото на седмицата, който очакваше средна доходност от около 4%.

Интересът към емисията е бил изключително голям, коментират анализаторите. На практика пониженият рейтинг на страната и проблемите на КТБ не се отразиха сериозно на условията, при които България се финансира от международните пазари.

Срокът на еврооблигациите е 10-годишен с падеж през септември 2024 г., съобщи "Ройтерс". Първоначално се очакваше новият дълг да бъде взет на два транша. Така падежът по облигациите щеше да настъпи след 10 и след 15 години, пише "Труд".

Пласирането на дълга започна в последния ден на роуд шоуто, на което емисията беше представена на потенциални инвеститори. Обиколката премина през Лондон, Франкфурт и Париж. Стартът на емисията непосредствено след роуд шоуто също е знак за значителен интерес от инвеститорите.

Средствата от новия дълг ще се използват за покриване на стари задължения. Най-голямото плащане предстои в началото на 2015 г. Тогава трябва да бъде рефинансиран заем за 1,086 млрд. долара.

Парите ще се използват и за покриване на бюджетния дефицит. Според разчетите тази година той трябва да е 1,8% от БВП или около 1,5 млрд. лв.

Дори след новата емисия държавният дълг на България остава сред най-ниските спрямо задълженията на повечето държави от ЕС.

Вдигат дохода, който не се пипа при дългове

Доходите на хората, които съдебен изпълнител не може да пипне за дългове, ще бъдат увеличени. Това следва от промени в Гражданския про...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика