Българите в Турция не искат да гласуват на референдума, но ще им открият секции

6434
Българите в Турция не искат да гласуват на референдума, но ще им открият секции
Снимка: Thinkstock

Пълна незаинтересованост демонстрират сънародниците ни в Турция към националния референдум, на който гражданите ще кажат дали да се въведе електронно гласуване. Той ще се проведе заедно с кметския вот на 25 октомври. Според Изборния кодекс българите зад граница нямат право на глас за избор на местна власт за разлика от президентски и парламентарни избори, пише "Сега".

Справката на сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК) показва, че едва 18 са заявленията, които са подадени в южната ни съседка. Сегашната липса на интерес влиза в дисонанс с активността на сънародниците ни в Турция към парламентарния вот. На последните избори за депутати там бяха разкрити 136 секции - най-много от всички останали държави. Гласовете, които дойдоха от тях, бяха около 60 000 при общо 135 000 от чужбина.

Парадоксът е, че въпреки липсата на интерес към участие в предстоящото национално допитване, активността от парламентарните избори ще наложи автоматичното откриване на 126 секции в южната ни съседка. Принципът е, че там са гласували повече от 100 избиратели през последните 5 години.

Същевременно най-много - 532, са заявленията, подадени от българите, живеещи в САЩ. В Европа пък най-много мераклии да участват в националното допитване има във Великобритания (381) и Германия (378). Любопитно е, че в столицата на кралството - Лондон, са получени 31 заявления, докато в Богнър Реджис например са 43. Във федералната република пък прави впечатление, че в големи градове като Хановер и Бремен има само по 1 заявление, докато в Аахен те са 30. Република Южна Африка се нарежда на четвърто място със 125 заявления. Непосредствено след нея идва Нидерландия със 111 заявления. Сънародниците ни в Русия не проявяват особен ентусиазъм - там едва 12 са изявили желание за участие в националното допитване. Урни ще има и в Кувейт, Афганистан, Израел, Нова Зеландия и пр.

Вчера изтече срокът, в който в ЦИК можеха да се подават заявления за разкриване на секции извън страната. За секции, извън вече обявените, са нужни 20 заявления за откриване на секция в местата, където има дипломатическо или консулско представителство, и 40 там, където няма такива. ЦИК вече обяви местата в чужбина, в които автоматично са разкрити секции за референдума - 307 населени места в 40 държави.

Много бюлетини за изборите, в село Вировско изборите станаха гротеска

Няколко вида бюлетини ще трябва да попълва българският гласоподавател, ако иска да даде гласа си за местните избори и референдума. Глас...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика