Българите в чужбина искат МИР "Чужбина" и публичен конкурс за шеф на ДАБЧ

23256
Българите в чужбина искат МИР "Чужбина" и публичен конкурс за шеф на ДАБЧ
Снимка: Actualno.com/Борислава Георгиева

Българите в чужбина поискаха председателят на Държавната агенция за българите в чужбина да бъде избран след публичен конкурс. Това стана чрез официално писмо, изпратено до медиите, като копие са получили министър-председателя Бойко Борисов, вицепремиера Меглена Кунева, президента Росен Плевнелиев, омбудсмана Константин Пенчев.

В писмото си българите в чужбина припомнят, че според данните на Института за изследване на населението към БАН над 1,6 милиона българи са напуснали България от началото на прехода, като над половин милион от тях са с висше образование.
По повод на предсрочните парламентарни избори 2014 част от тези българи се обединиха в различни групи и сдружения, сред които АБГ-Асоциация на българските групи (ABG e.V.), Дюселдорф; “Гласуване без граници”, “Искаме да гласуваме”, ДАНСwithmeGlobal, ДАНСwithme-BG, Избори в чужбина 2014 и Временни обществени съвети в чужбина (ВОС), с цел организация на повече избирателни секции и значително повишаване на избирателната активност в чужбина.

Официално: ДАБЧ си пускала свободни интерпретации на български произход

Главният инспекторат на Министерския съвет откри редица противоречиви практики в дейността на Държавната агенция за българите в чужби...

Българите в чужбина настояват за по-ефективна работа от страна на Държавната агенция за българите в чужбина и настояват за изготвяне и приеме ясна и прозрачна процедура за назначенията в ръководството на ДАБЧ (председател и зам. председател), чиито правила да бъдат съгласувани с официално регистрирани сдружения на българи в чужбина. „Смятаме, че работещите в ДАБЧ трябва да са експерти в съответната област, а не политически лица, които да бъдат назначавани на базата на тяхната партийна принадлежност - практика, която е останала от времената на ДС”, се посочва в писмото. Освен това в писмото се настоява и за ефективни наказания във връзка с порочните практики, свързани с получаването на българско гражданство. „Бившият вицепремиер Илиана Цанова нарече случващото се там "корупция в размер на десетки милиони евро", припомнят българите в чужбина.

Авторите на писмото посочват, че очакват подкрепа от страна на министър-председателя Бойко Борисов за добавяне в Изборния закон на нов многомандатен избирателен район (МИР) “Чужбина” и създаване на възможност за гласуване онлайн за българите в чужбина.

Припомняме, че заради назначението на приятелката на икономическия министър Божидар Лукарски - Ива Йорданова, на поста зам.-председател на ДАБЧ се стигна до скандал. Заради него Йорданова напусна поста си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика