Българските евродепутати: България не пречи на Македония, но има изисквания

10332
Българските евродепутати: България не пречи на Македония, но има изисквания

България не е пречка за македонската евроинтеграция. Ние сме най-добрите приятели на македонските граждани. Единственият начин да се преодолеят тъмните сенки от миналото е европейската интеграция. А не с безсмислена конфронтация кой бил Самуил и кой от коя античност произлиза. Това обаче идва не от София или от Брюксел, а от управляващите в Скопие.

Това заяви евродепутатът Андрей Ковачев (ЕНП), който заедно със своите колеги от ЕП Сергей Станишев (С&Д) и Ангел Джамбазки (ЕКР), представиха резолюцията на Европейския парламент по доклада за напредъка на бившата югославска република Македония.

Косово: Не се месим в работите на Македония

Косово няма желание да се намесва във вътрешните работи на съседна Република Македония. Това каза председателят на косовския парламент...

"Властите в Македония трябва да разберат, че е хубаво да помогнеш на тези, които искат да ти помогнат. България винаги е подкрепяла членството на Македония в НАТО и ЕС, затова не са вярни тезите, че България стои зад "голямата бухалка" и едва ли не изнудва Македония. Например по отношение на договора за добросъседство. Такъв договор е нужен, за да се покаже добрата воля и на двете страни. Не че един договор ще реши проблемите и ще прекрати кампаниите в съседната ни държава. Стремежът на България да има такъв договор е много добронамерен към самата Македония", заяви Станишев.

По отношение на хората с българско самосъзнание, чието положение се засяга в доклада, Ангел Джамбазки направи уточнението, че българите в Македония не могат да бъдат определяни като малцинство. "Този термин влече след себе си последици, които могат да бъдат неблагоприятни. Така че правителството в Скопие трябва да защити хората с българско национално самосъзнание", заяви той.

"Правителството в Скопие по-скоро гледа на север, отколкото на изток. Договорът за дбросъседство беше отлаган много дълго във времето и това е причината, поради която правителството в Македония иска да започне преговорите без да е подписало такъв договор. Стремежът им е да си казват, че няма как нещо, което е започнало, да не завърши. В този договор се иска да няма държавно спонсориран език на омразата, да не се променят учебниците по история, да може българската общност да се сдружава и да използва българския език свободно", допълни Джамбазки. Той уточни, че няма етническа група, която да не е спомената в Македонската конституция, с изключение на българите.

"Никой от нас не отрича териториалната цялост на република македония. Македонската нация има дата на основаване, вече почти 50 години история. Ние не сме хората, които изнудват правителството на Македония. Просто казваме - единствената възможност на запазване на териториалната цялост на Македония е тя да влезе в ЕС и да стане част от една цялостна система за сигурност. Опасността за Македония идва предимно от север и северозапад", продължи Джамбазки.

"Резултатът от 9-годишното управлението на Груевски е, че той никога не е отишъл на редовни избори. Когато изгуби почва под краката си, той предизвиква предсрочни избори. Има сериозни подозрения в корупция, подслушване, злоупотреба с власт. Има ли някой, като ги чуе тези неща, съмнение за  произхода на нашите съседи на запад? Разбира се, това не е нещо, с което да се хвалим", заяви още Джамбазки.

Евродепутатите коментираха и кризата с компроматите и подслушванията сред македонския политически елит.

Нови компромати: Пипалата на македонските власти в медиите

Опозиционният Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) отново показа записи от подслушвани телефонни разговори на високопоставени ...

"За съжаление в Македония вместо да има напредък в отношенията между власт и опозиция, напротив - има задълбочаване на пробламите", заяви Станишев.

"Истината е обаче, че аз досега не съм чул някой да опровергае съдържанието на записите. Това са много тревожни факти. Затова и ЕП се опитва да съдейства за преговорите. Към момента обаче няма сериозен напредък, а има зацикляне на едно място. В доклада на ЕП се изразява безпокойстово за селективното праводъсие, натиска върху медиите, начина, по който се провеждат избори... И това може да попречи серозно на интеграцията на Македония в ЕС", допълни той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика