ЦИК: Костинбродски сценарий е невъзможен, ще засилим мониторинга в деня за размисъл

15757
ЦИК: Костинбродски сценарий е невъзможен, ще засилим мониторинга в деня за размисъл
Снимка: БГНЕС

Костинбродски сценарий е невъзможен на предстоящите избори. Това заяви след срещата със служебния министър-председател проф. Георги Близнашки между ЦИК и СЕМ Мария Мусорлиева, заместник-председател на ЦИК, предаде „Фокус”.

„Повтаряне или припомняне на този сценарий е невъзможно, защото Изборният кодекс заложи всичко важно да бъде печатано в БНБ, а се знае степента на сигурност на тази печатници”, допълни Мусорлиева.

ЦИК отказа на две сдружения на Бареков регистрация за наблюдатели за изборите

Има медии, които не са спазили ангажимента си да публикуват тарифите си за платени изяви в предизборната кампания. Вероятно ЦИК ще ра...

Тя обясни, че ще бъдат предприети съществени мерки за нарушаването на мълчанието в деня за размисъл, което е било обсъдено и с премиера.

Мусорлиева подчерта, че основната мярка ще бъде превенция или да не бъдат стимулирани медии, които преди са отразявали по някакъв начин със скрити социологически проучвания в деня за размисъл и съответно - те да бъдат наказвани.

„ЦИК констатира нарушенията на медиите, а областната управа санкционира”, обясни Мусорлиева като добави, че санкциите идват от областните управители, тъй като може да се касае до регионална медия и те предприемат съответните мерки.

Мусорлиева обясни, че при срещата между проф. Георги Близнашки, ЦИК и СЕМ са обсъдили детайлни мерки за санкциониране на тези, които нарушават изборните правила. Мусорлиева уточни, че това включва и интернет, както и за много от телевизиите. „За всички медии се работи да се изглади процедурата, в случай че има нарушители, тя да бъде доведена до край”, подчерта Мусорлиева.

ЦИК: Секциите в Турция не са 70% повече

Централната избирателна комисия уведоми, че съгласно писмо, получено в ЦИК от ГД „ГРАО" на 22 август 2014 г., предварителните изб...

СЕМ не може да изключи телевизиите в деня за размисъл, това няма как да стане и никой няма да го направи, но това, което ще направим е, че ще засилим мониторинга с още по-голям капацитет ще работим в самия ден за размисъл, ако случайно някой се изкуши да наруши това право на гражданите да останат сами със себе си, с мислите си преди деня на вота, той да бъде санкциониран. Това заяви Мария Стоянова, член на Съвета за електронни медии.

Мария Стоянова обясни, че партийните телевизии са голямо предизвикателство пред СЕМ. При срещата с Георги Близнашки са обсъдили този въпрос. Стоянова увери, че ще следят да не се допускат нарушения.

Стоянова коментира и случая „Костинброд” като подчерта, че ситуацията остави дълбока следа. „Надявам се, че всички ние си взехме поука – вие, като представители на гражданското общество, ние, като представители на институциите, така че то да не се повтори”, заяви тя и допълни, че срещата с премиера е знак за това. „Той ни каза да направим всичко възможно, така че да създадем не само впечатлението, а и с действията си да стане ясно, че има ред и дисциплина. Това ще се стремим да направим като институции”, каза още Мария Стоянова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика