ЦИК: Ще се борим за по-малко недействителни бюлетини

7210
ЦИК: Ще се борим за по-малко недействителни бюлетини
Снимка: Gettyimages.com

Да намалее броят на недействителните бюлетини за местните избори през есента е една от целите на кампанията на ЦИК „По-близо до избирателите". Това съобщиха в Разград членовете на Централната избирателна комисия Румяна Сидерова и Румен Цачев, предаде Дарик.

Повод за по-ранното провеждане на кампанията е фактът, че на местните избори в община Сърница процентът на недействителни бюлетини при избора на общински съветници бил значително по-голям, отколкото за кмет. За кмет грешните бюлетини били 100, а за съветници - 500 при 2600 действителни.

Цветанов обяви кандидата за кмет на ГЕРБ в Кърджали

От 8 до 20 часа съм на тема местни избори, сутрешни блокове не гледам, така описа ежедневието си председателят на парламентарната група...

Според експертите в ЦИК избирателите са се объркали при използването на преференциалния вот и са маркирали избора си само в кръгчетата вдясно на бюлетината, където са номерата на конкретните кандидат-съветници, но не и вляво, където са имената на партиите.

Трябва да има знак „Х" или „V" и за партия, и за конкретен съветник, ако избирателят иска да му се зачете преференциалния вот, уточниха Сидерова и Цачев. Оптималният вариант е да няма сгрешени бюлетини, но до 5% недействителни ще е горе-долу нормално, каза Сидерова.

Членовете на ЦИК представиха и другите различия в изборното законодателство за вота наесен. Обявиха, че важи изискването за постоянен и настоящ адрес в България 6 месеца преди изборния ден. Припомниха още, че за откриване на подвижна избирателна секция за хора с увреждания трябва да са подаде заявление в съответната община 20 дни преди вота.

В 4 населени места в област Разград няма да има избор на селски кмет, а само на общински и на общински съветници. Това съобщи областният управител Петър Василев по време на среща на двама представители на Централната избирателна комисия с местни медии. Кметски наместници ще бъдат назначени в: Конево, община Исперих; Кара Михал, община Самуил; Островче и Черковна, община Разград. В тези села жителите с постоянен адрес са под 100 - обясни главният секретар на Областна администрация Садък Алчев. В областта ще бъдат избрани 7 общински кмета и 92 на населени места.

ЦИК: Студентите да подават заявление за гласуване по настоящ адрес

Студентите ще могат да гласуват на адрес различен от постоянния, само след подаване на заявление за гласуване по настоящ адрес, а не са...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика