ЦИК и СЕМ подписаха споразумение за обективно отразяване на предизборната кампания

17586
ЦИК и СЕМ подписаха споразумение за обективно отразяване на предизборната кампания
Снимка: БГНЕС

Централната избирателна комисия (ЦИК) и Съветът за електронни медии (СЕМ) подписаха споразумение за прозрачно и обективно отразяване на предизборната кампания за Европейски парламент, предаде „Фокус”.

Преди подписването председателят на ЦИК Ивилина Алексиева заяви: „Това са европейски избори. Апелирам и изразявам твърда увереност, че медиите в България ще покажат, че са европейски медии. Убедена съм, че няма да има нарушения, че европейската тема ще бъде основна в медиите и че на базата на това споразумение и този мониторинг след изборите ще можем да отчетем този резултат – че сме провели едни прекрасни европейски избори по европейски правила”.

Няма да допуснем неинформираност за евроизборите, обещават от ЦИК

Разбира се, че е нарушение ако кандидат за евродепутат агитира някъде, тръгне да обяснява какво означава преференцията и местният лидер...

Председателят на Съвета за електронни медии доц. Георги Лозанов добави: „Подписваме първи предвиден по закон мониторинг на медиите в предизборна ситуация. Досега СЕМ е извършвал подобен мониторинг във връзка със собствения си обществен ангажимент. Сега се радвам, че ще го направим в строга институционална форма”.

„Този мониторинг ще може да проследи в числа обвързаността на медиите с политическите субекти. Европейската препоръка настоява за равнопоставеност и балансираност при представянето на кандидатите. Интересно ми е да видя определени български медии, които през последната година имаха склонност да заемат откровени политически позиции, как и дали ще могат да се върнат към балансираността и равнопоставеността, които изисква добрият европейски тон. Много ще се радвам това да се случи, защото винаги досега в кампаниите големите медии са спазвали този европейски дух при представянето на кандидатите. Това е защита на свободата на хората, защото ако не диктуваш избори, а оставиш сами да избират, те са свободни, тъй като изборът е синоним на свобода. Медиите трябва да се погрижат за свободата на своите зрители и слушатели в предизборната ситуация. Надявам се, че ще можем да направим важни и окуражителни за нашата медийна среда изводи”, заяви доц. Лозанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика