ЦИК ще сезира прокуратурата за фалшивите подписи

25370
ЦИК ще сезира прокуратурата за фалшивите подписи

"Централната избирателна комисия (ЦИК) ще сезира прокуратурата за фалшивите подписки, които някои партии са подали за евроизборите. Над 100 са вече сигналите от граждани, че имената им фигурират в подписка на партия, без те да са се подписвали", обясни пред БНР говорителят на Комисията Александър Андреев.

Комисията ще посредничи на гражданите, като препрати към прокуратурата техните сигнали, което могат да сторят и лично потърпевшите.

120 сигнала за фалшиво подписване има в ЦИК

Около 120 сигнала от граждани са получени в Централната избирателна комисия към момента за злоупотреба с данни в подписките на партии...

Но ЦИК не е компетентна да зачеркне от списъците на партиите хората, които откриват, че са подписани.

"Ако има нарушения от страна на администратора на лични данни, какъвто се явява всяка една от партиите и коалициите, които са събирали подписките и има нарушение съответно на длъжностните лица, Комисията би могла да наложи съответните административни санкции. Ние нямаме как да го направим, тъй като по силата на Изборния кодекс нямаме такива правомощия да налагаме санкции по Закона за защита на личните данни или в случай на престъпление - там редът на установяване съответно е съвсем различен", заяви Андреев.

"Всеки потърпевш може да поиска заличаване от списъка, но чак след като се установи, че подписът е подправен. Проверката в системата не е основание за автоматично заличаване от списъка", посочи още той.

"Трудно в момента е да се каже дали това би повлияло на евентуалната регистрация на партията, която при всички случаи, независимо от некоректните подписи, е събрала съответно 2 500 коректни подписа, които са необходими. Това автоматично не означава, че съответната политическа сила би могла да бъде заличена", допълни Андреев.

ЦИК: Хората с неправомерно използвани подписи да сигнализират прокуратурата

ЦИК съобщава, че ако хората открият, че партии и коалиции са злоупотребили с личните им данни при подписките за участие в евроизборите,...

Повече от един са сигналите срещу ПП Съюз на комунистите в България, България без цензура, Партията на българските комунисти (която беше декласирана от надпреварата заради невалидни подписи), КП Националистически партии на България и ПП Глас народен. По една жалба е депозирана срещу ПП Зелена партия, ГЕРБ, Християндемократическата партия и Българската демократическа общност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика