Цацаров: Трябва да се търсят тези, които са събирали подписите и тези, които са се подписали

14123
Цацаров: Трябва да се търсят тези, които са събирали подписите и тези, които са се подписали
Снимка: БГНЕС

Трябва да се търси както този, който е събирал подписите, така и самият подписващ – положилият подписа на лицето, което не отговаря на положилия подпис. Въпросът за партиите и коалициите, които са администратори на лични данни, е от компетенцията на Комисията за защита на личните данни. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров, във връзка със случаите на подписани хора в подписки за регистрация на партии за предстоящите избори, предаде „Фокус”.

„От постигнатото като ясно разграничение на правомощията на органите вчера, аз съм с впечатление от доклада на колегите, които са присъствали вчера, че Комисията ще свърши своята работа. Затова и ние сме разграничили изпращането на жалби, които касаят само злоупотреба с лични данни, към комисията и тези, които касаят явни данни за престъпления, да бъдат изпращани към прокуратурата. Подходът е конструктивен, а не всичко да бъде изпращано на прокуратурата, и после тя да го пресява. Това, което съдържа конкретни данни за престъпление, ще направим опит да го проверим”, обясни Цацаров. „Влизайки в ЦИК, подписите се официализират. Целта е била явно да се наберат достатъчно количество подписи, а явно без значение, че част от тях всъщност въобще не са поставени от хората, за които се представят, че са”, допълни Цацаров.

НА 17 април прокуратурата, ЦИК и КЗЛД ще се изкажат за кражбата на подписи

До края на утрешния ден на интернет страниците на Централната избирателна комисия, на Комисията за защита на личните данни и прокурату...

Всички жалби с конкретни данни за престъпление за подписките на партии ще бъдат изпращани до Прокуратурата, каза Цацаров. Установяването на извършителите е изключително труден процес, защото едва ли някой си мисли, че партия или коалиция, на едно-единствено място, чрез едни и същи хора, е събирала съответни подписи. Колкото и да твърдим, че те са резултат от събиране от членска маса, поддръжници и т.н., мисля, че поне за немалка част от тях, може да се достигне до регион или нещо друго, обясни главният прокурор. „Друг е въпросът, че в тези случаи са използвани личните данни на хора, които са в интернет – в търговския регистър, в други бази данни, навсякъде. Самото подписване е престъпление”, допълни Цацаров.

„Вчера казах, че са подадени 20 жалби, а до края на деня може да са станали и повече. Има постигната договорка на вчерашната среща между Прокуратурата, ЦИК и Комисията за защита на личните данни. Благодаря за конструктивната позиция на ръководството на ЦИК и Комисията за защита на личните данни. Всички жалби, които съдържат конкретни данни за престъпление, и жалбоподателят може да се индивидуализира, ще бъдат изпращани на прокуратурата”, каза още главният прокурор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика