Цацаров е против идеята на Борисов да се подслушват разговори между клиент и адвокат

10340
Цацаров е против идеята на Борисов да се подслушват разговори между клиент и адвокат
Снимка: БГНЕС

Подслушване между адвокат и клиент е невъзможно – това са азбучни неща. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров преди заседанието на ВСС, коментирайки вчерашното изказване на премиера Бойко Борисов пред Министерския съвет, предаде БГНЕС.

"Не е възможно да се въведе подслушване, което да бъде подслушване на разговорите между адвокат и клиент. Да, знаем, че има своего рода търговия. Знаем, че в някои случаи недобросъвестни колеги адвокати, защото не всички са тези, които са лицето на адвокатурата– на практика блокират усилията на държавната правоохранителна система и то я блокират за сметка на справедливостта за своя лична материална изгода, но това не значи, че можем да зачеркваме изконни принципи", посочи той.

Относно факта, че се говори за законови промени точно във връзка с разговорите между клиент и адвокат, Цацаров попита: "Могат ли да се въведат законови промени, които са в нарушение на Конституцията и с които правото на защита на хората драстично ще бъде нарушено?"

Цацаров подчерта, че има човек, който е присъствал на това заседание и посъветва, че не е зле репортерите да питат неговото мнение. "Не хвърлям топката в чужда градина, но е добре да ги зададете тези въпроси и на министъра на правосъдието. Моето мнение е ясно, той е присъствал там – какво становище е взел. Аз моето становище го казвам ясно: това е незаконосъобразно и не може да бъде допуснато в една демократична държава", каза Цацаров.

Той посочи, че има злоупотреба и това е ясно и посочи случая с АМ Струма. "Нима е нормално да водим пазарлък от името на защита – ще се предаде ли, няма да се предаде, аз ще посреднича, аз ще говоря с полицията. Извинявайте функцията на адвоката е много благородна и свястна в едно нормално общество, но не е на борсов посредник. Това трябва да е много ясно, в противен случай страда цялото общество – не става така", заяви Цацаров. Според него, има колеги, за които ръководството на адвокатурата, съвсем ясно да се произнесе и то дължи много отдавна тези отговори за морала на защитата, за начина, по който тя подхожда, за публични изказвания, които се правят по телевизии. "Ние сме свободна държава, всеки може да ходи и да говори каквото си иска, но част от адвокатите се превърнаха (част – двама, трима, четирима) в един момент в телевизионни звезди. Дали това не е някакъв вид реклама или нещо такова. Тоест - силата на адвоката е в правото, тя е в съдебната зала, силата не е в пазаренето – днес ще се предам, утре не, или ще се предам ако. Но това не променя правилото; разговорите адвокат клиент са свещени, те не са публични, добави Цацаров.

Полицията прави всичко възможно, за да локализира човека и да го задържи. Сотир Цацаров не каза дали се предполага, че търсеният за случилото се на АМ Струма е напуснал страната. Главният прокурор посочи, че има усилено издирване.

На въпрос за съдебната реформа, Цацаров отново каза, че за него тя трябва да върви като два паралелни пътя: единият е този, който е поет сега – промени в ЗСВ, а другият безусловно е промяна в процесуалните закони.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика