Цацаров не е съгласен с тежестта на парламента в съдебната реформа, ВКС е "за"

8035
Цацаров не е съгласен с тежестта на парламента в съдебната реформа, ВКС е "за"
Снимка: БГНЕС

Върховният касационен съд подкрепи предложените измененията в конституцията. Предложенията бяха направени от депутати от ГЕРБ, Реформаторският блок (РБ), Патриотичният фронт (ПФ) и Българският демократичен център (БДЦ), предаде БГНЕС.

Председателят на ВКС Лозан Панов раздели предложенията за промени няколко групи и сподели накратко становището на ръководения от него съд.

ВКС подкрепя с категорично мнозинство разделянето на ВСС на две колегии, като според тях по този начин ще се удовлетвори международен стандарт. Следва да се подкрепи и идеята за явно гласуване във ВСС, посочи Панов. ВКС подкрепя идеята за 4-годишен мандат на ВСС, като Панов отбеляза, че трябва да се уреди въпросът със завареното положение на сегашния състав на ВСС.

Негативно становище Панов изрази относно възможността Конституционният съд да може да бъде сезиран от Висшия адвокатски съвет. Според ВКС тази идея не е достатъчно добре обоснована.

Хр. Иванов: Разделянето на ВСС изпълнява международен стандарт

Разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) изпълнява международен стандарт, който многократно е препоръчван за България, именно за да ...

В края на своето изказване Лозан Панов подчерта, че според него органът, на който трябва да се обсъди тази важна тема е пленум на Върховния касационен съд. С приемането на тези промени няма да се реши изцяло проблемът със съдебната власт, но те са част от цялостната система за мерки, които трябва да се предприемат и заслужават подкрепа, обобщи той.

Цацаров - против

Безусловно становище на колегите прокурори е, че е нарушен балансът на представителството в колегията на прокурорите и следователите във Висшия съдебен съвет в проекта за промени в конституцията. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров пред депутати от Комисията за промени в конституцията.

Членовете, избрани от Народното събрание, ще имат мнозинство, което поставя вземането на решение по кадрови въпроси в зависимост от доминиращото мнение на парламентарната квота, категоричен бе Цацаров. Това решение е неприемливо, обяви той.

Целта на законопроекта, както е заявена, е съобразяване с международните стандарти и установяване на върховенството на закона. "Необходимо е да прецените доколко предложените промени спомагат за осъществяването на тази цел", обърна се Цацаров към депутатите. Според него има два основни въпроса - дали преструктуриране на орган на съдебната власт може да се случи от обикновено Народно събрание и дали е гарантирана независимостта както на съдиите, така и на прокурорите и следователите.

Не е оправдано акцентът да се поставя върху независимостта на съдиите за сметка независимостта на прокурорите, каза обвинител №1 на държавата. "На становището сме, че на преден план е изведена подотчетността на прокуратурата и засилване на контрола върху работата й", добави той.

Подкрепяме нормата, която се отнася за отчитането на Инспектората към ВСС, както и повишаването отчетността на прокуратурата, макар последната норма да търпи известно прецизиране, каза Цацаров. Прокуратурата обаче е против възможността главният прокурор да бъде изслушван от парламента по конкретни казуси.

Дава се възможност националите съдилища и на Висшия адвокатски съвет да сезират Конституционния съд. "Подкрепяме това решение, защото за нас това е една форма на една непряка конституционна жалба. Единствената забележка е, че Висшият адвокатски съвет не е конституционно уреден орган", обясни Цацаров.

Прокурори: Предложенията на Христо Иванов за съдебния закон имат погрешен фокус

"Предложеният проект за промени на Закона за съдебната власт не отговаря на обществените очаквания за реформиране на съдебната власт. Р...

Според главния прокурор, "няма по-демократична форма от тайното гласуване" и в тази връзка прокуратурата е против идеята за явно гласуване във Висшия съдебен съвет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика