Цацаров поиска от Цветанов да докаже, че Борислав Сарафов е прикрил престъпление

24971
Цацаров поиска от Цветанов да докаже, че Борислав Сарафов е прикрил престъпление
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров не желае и не счита, че трябва да участва в споровете по медиите между бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и медийния магнат Делян Пеевски. Това се посочва в позиция на главния прокурор Сотир Цацаров, разпространена от пресцентъра на прокуратурата, по повод изявления на Цветан Цветанов и Делян Пеевски.

В днешното си интервю в сутрешен блок на Нова телевизия обаче Цветанов заяви: "… че точно главният прокурор е прикрил сигнал срещу Сарафов за едно разследване, което е свързано с натиск спрямо определени лица, за да не се разкрие дадено престъпление, в което той може би има някакво пряко участие. Тази преписка обаче е потулена …".

Радан Кънев: Цветанов и Пеевски показват как мафията упражнява цялата власт

Много остър коментар за ожесточените престрелки между Цветан Цветанов и Делян Пеевски в медиите направи говорителят на Реформаторския б...

В позицията си Главният прокурор призовава Цветанов незабавно и публично да обяви всички данни, с които разполага, защото изреченото от него е пряко твърдение, че Борислав Сарафов и Сотир Цацаров са извършили престъпление. Обвинения, отправяни по този начин в общественото пространство, трябва веднага да бъдат потвърдени с факти. Иначе изричането им не допринася по никакъв начин за авторитета и достойнството на държавни институции и на народни представители, смята Цацаров.

В позицията на главния прокурор се казва още: "Няма да бъде коментирана отново и повтаряната многократно от Цветан Цветанов неистина относно това кой кого е водил или заварил в кабинета му в Министерството на вътрешните работи. Заместниците на главния прокурор са предложени за назначаване от Висшия съдебен съвет с оглед преценката за професионалните им качества и възможността за работа в екип. Това категорично касае и предложенията относно прокурорите Ася Петрова и Борислав Сарафов. Нито те, нито които и да е други предложения, са били съобразявани с исканията или с личните отношения на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, каквито и да са те. Съобразно Закона за съдебната власт, главният прокурор разполага с правомощието да поиска във всеки момент освобождаването на свой заместник, без дори да излага мотиви за това. И такива предложения не биха били съобразявани с искания на министри".

"До настоящия момент становището е, че всеки в ръководния екип на прокуратурата работи отговорно и в съответствие с високите изисквания за такава административна длъжност. Така не отговарят на истината и предни твърдения на Цветан Цветанов, че прокурори, между които и Ася Петрова, сега са „обект на атаки. Г-жа Петрова е командирована във Варна само за датите на съдебните заседания по делото, придобило обществена известност като „Килърите“, и изпълнява задълженията си на заместник-главен прокурор. Преценката на главния прокурор за работата на г-н Сарафов е много добра, с оглед качествата му и личния му принос в разследванията по множество досъдебни производства с предмет корупция и организирана престъпност", казва Цацаров.

 

Куплетите в песничката на Цветанов не се променят - Пеевски и прокуратурата

Войната между правосъдието и бившия вътрешен министър Цветан Цветанов става все по-ожесточена. В сутрешния блок на bTV той даде познати...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика