Цачева за К2: Бинев да се оттегли сам или ПФ да го оттегли

12034
Цачева за К2: Бинев да се оттегли сам или ПФ да го оттегли
Снимка: БГНЕС

43 НС стабилно ли е? Клати ли се от възникващите противоречия между отделните парламентарни групи и как ще излезете от кризата с искането отвън на оставката на председателя на медийната комисия Слави Бинев? 

Според Цецка Цачева, Народното събрание стабилно. Тя коментира, че когато имаш 8 политически субекта и 8 парламентарни групи, когато е толкова сложна формулата, по която се определя парламентарното мнозинство, за да може парламентът да работи, е нормално да има и такива излъчвания навън за нестабилност. Председателят на Народното събрания заяви, че след като изборът на Слави Бинев за председател на комисията по култура и медии среща такъв категоричен отпор отвън би трябвало да бъде преосмислен. „Механизмите за това не са много, единият субект е самият председател на комисията по култура и медии да оттегли председателската си роля в тази комисия, другият субект е парламентарната група, която го е излъчила да стори това“, очерта различните варианти Цачева. Тя каза, че Слави Бинев е поискал лична среща с нея и тази среща ще се състои в понеделник след края на извънредното заседание за обсъждане на първо четене на бюджет 2015. 

19 ноември: Задник в НС и бременната годеница на Кличко

65 от обещалите да дарят заплатите си депутати не са го направили. Цецка Цачева и Мая Манолова бяха решени в еднотипни костюми по вр...

Председателят на парламента заяви, че една част от представителите на творческата интелигенция, която протестира срещу председателя на комисията по култура и медии, не е запозната в детайли с работата на една такава комисия, защото работата на комисията е освен в контролните функции, които има, да изслуша министър, председател на СЕМ, е по-скоро в законодателната част, да дава мнения и становища, а това не се формира еднолично от страна на председателя или ръководството, това се формира от мнозинството народни представители в комисията. 

Цачева определи като знакови отсъствията от заседанието на комисията по култура и медии, когато се гледаше бюджетът за следващата година, на самия министър на културата и представителите на обществените медии. „Ако г-н Бинев не разчита тези знаци, бих била много учудена как очаква да работи, силово ли ще работи в една демократична институция, спрямо тези културни институции, с които той е длъжен по правилник да бъде в много тесни взаимоотношения“, коментира първата дама председател на Народното събрание. 

Желязната дама в парламента заяви:

„Ако трябва да се протестира срещу конкретна личност, той протестът не трябва да бъде към момента, в който е избран за народен представител, а тогава, когато политическата сила го е издигнала, включила в съответна листа и то на място, от което има очакване, че той като естествен ход от изборите, и резултат, ще бъде народен представител. Тогава е мястото за реакцията на обществото. Тогава, когато един кандидат на партия или коалиция е избран за народен представител, това означава, че зад него има определен брой български граждани, избиратели и като такъв той има правото да бъде член на колективния орган на Народното събрание.“

Цачева и Плевнелиев да купят по едно пиано на Хасан и Ибрахим. Веднага!

Фондация „Димитър Бербатов" започна кампания за събиране на средства, с които да се купи пиано на Хасан и Ибрахим, които заедно с...

Цецка Цачева каза, че ако Бинев не се притеснява и е убеден, че ще успее по пътя на диалога да изясни противоречията между тези, които протестират и него, в такъв случай той би могъл да продължи да работи. Според нея, е нормално в една демократична държава да има несъгласие с хора, които са избрани на ръководни постове. 

Ако Слави Бинев се оттегли, трябва ли да се оттегли и министърът на културата Вежди Рашидов, тъй като и срещу неговата личност има протести? Цачева отговори, че министърът на културата е доказан творец от гилдията на творците. Вежди Рашидов не е човек, който идва от външна среда, от друго поприще, от друга секторна политика.  

Каква е мисията на председателя на 43-тото и 41-вото НС Цецка Цачева?

„Вие сте прецедент в политиката на България, Вие сте първата жена председател на Народно събрание, а сега сте и втори мандат председател на Народното събрание, каква е Вашата мисия в политиката, г-жо Цачева?“, попита Беновска. 

Мая Манолова видя "Апокалипсис сега" в парламента

За първи път от 25 години парламентарното мнозинство си позволява да ограничава опозицията. Това каза от парламентарната трибуна народн...

„Аз съм първа сред равни, което първенство ми отрежда повече ангажименти и задължения, отколкото останалите народни представители. Нямам такава лични мисия, защото тя няма как да се впише в образа на една колективна институция, но колективната институция, която имам задължението да представлявам, Народното събрание, безспорно има мисия в тези трудни за държавата и хората времена“, отговори Цачева. Според председателя на Народното събрание, на първо място от парламента се очаква да излъчи една стабилност, която преминава през работещ парламент, и търсейки „златното сечение“ народните представители нямат друга възможност, освен да вървят напред.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика