Членовете на ВСС могат да се следят взаимно как гласуват

12598
Членовете на ВСС могат да се следят взаимно как гласуват
Снимка: БГНЕС

Месец преди ключовия избор за председател на Върховния касационен съд Висшият съдебен съвет (ВСС) изпадна в доста конфузна ситуация.

Членовете на органа могат да виждат как гласуват съседите им по място в заседателната зала на кадровия орган. Това се видя днес при показния тест на системата за електронно гласуване във ВСС пред медиите и неправителствените организации. Проверката трябваше да разсее съмненията в системата преди ключовия избор на председател на Върховния касационен съд, но в крайна сметка само задълбочи проблемите.

85 съдилища нямат средства за издръжка, ВСС поиска по-голям бюджет за съдебната власт

Близо 85 съдилища в България нямат достатъчни средства за издръжка, която включва ток, вода, разплащане на вещи лица и съдебни заседат...

Всички поканени видяха, че т.нар. тайно електронно гласуване също дава възможности за проследяване на вота, информира Mediapool.bg.

Презентацията бе организирана от председателя на Етичната комисия във ВСС Ясен Тодоров. Още в началото той обясни, че целта на събитието е да бъдат убедени всички, че системата не позволява манипулации. По-късно обаче се оказа, че има и петима членове на ВСС, които не знаят за тази изява, а и не са убедени, че в нея има особен смисъл, защото там не присъстват експерти, които да я проверят.

Пред гостите си Ясен Тодоров се опита да фокусира разговора върху факта, че електронната система за гласуване няма памет за това кой член как е гласувал, а само отчита резултат. Това, според него, гарантира анонимност. После бе направено показно гласуване с участието на журналисти и представителите на гражданските сдружения. Системата отчиташе точно. Съмненията обаче не бяха разсеяни.

Идеята на председателя на етичната комисия беше медиите и НПО-тата да видят как, като се натиска зеленият бутон (който отразява положително гласуване), на таблото над заседателната маса (каквото има и в пресзалата, където по принцип журналистите наблюдават работата на съвета) се вижда, че е отразен коректно вотът. Той показа и разпечатка (изглеждаща като касова бележка), на която се изписват съответните резултати, информира Dnevnik.bg.

ВСС отхвърли новите правила за избор на магистрати

Старите правила за избор на висши магистрати остават в сила. Висшият съдебен съвет отхвърли повечето предложения за промени, дошли, ка...

Под "председателстването" на Тодоров журналистите и другите присъстващи в залата повториха това упражнение с другите бутони. Това обаче беше безсмислено, защото не отговори на въпроса как се гарантира тайната на вота (всеки можеше да види как гласуват съседите му от двете страни, дори при опит да се прикрие). Освен това чрез тази система не се осигурява равнопоставеност на кандидатите, защото те се гласуват подред, а не едновременно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика