Цонев: Има картел между изкупвачите на тютюн

18893
Цонев: Има картел между изкупвачите на тютюн
Снимка: БГНЕС

Имаме информация, че фирмите, които изкупуват тютюн са в картелно споразумение за цената и затова бавят процеса по изкупуване.

Това заяви пред бТВ председателят на парламентарната бюджетна комисия и заместник-председател на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев, предаде БГНЕС.

"В 2014 е заложено увеличение от 40 % на парите за премиите за тютюнопроизводителите. Изкупвачите са си направили сметката тези 40% да влязат при тях, намалявайки цената, на която изкупуват тютюна. Искам да ги предупредя, че ще информирам ръководството на партията и ще предложа да сезираме КЗК, която да образува дело за картел срещу тези изкупвачи.

Ако това се докаже, а ние имаме данни и можем да го докажем, ще последват тежки санкции и глоби срещу тях и сметката им ще излезе крива", добави Цонев и призова навреме да започне изкупвателната кампания на тютюна. Би било добре изкупвачите да ме слушат, защото аз не говоря празни приказки, би било добре на пазарен принцип и сега да започне навреме изкупвателната кампания, съветвам ги да пристъпят към изпълнение на договорите си, не ги заплашвам, съветвам ги, заяви още той.

Председателят на бюджетната комисия в Народното събрание напомни, че всички заявки за връщане на ДДС от декември месец са изпълнени и ДДС-то е върнато. Според информация, с която той разполага, данъчните приходи за 2013 година ще бъдат с 80 или 100 милиона лева повече от предвиденото. Цонев коментира, че кадровите промени в Агенция "Митници" са били закъснели.

"Закъсняха кадровите промени в митниците, действахме колебливо и най-вероятно там няма да успеем да изпълним заложеното в програмата, но ще го компенсираме, от края на ноември процесът е овладян", заяви Цонев. Той продължава да смята, че именно програмата на правителството е коалиционното споразумение на управляващото мнозинство. "Този кабинет е програмен, той се избира с програма, която я правихме екип от ДПС и БСП и премиерът Пламен Орешарски, след като сглобихме програмата и беше одобрена от двете партии и от премиера, ние гласувахме кабинета и програмата. В тази програма е записано, че не се предвижда промяна на преките данъци до края на мандата на кабинета", добави той. Цонев продължава да е убеден, че този парламент няма да върне подоходното облагане. Тези, които са заможни трябва да бъдат солидарни с бедните, съгласен съм, но не бива да ликвидираме малкото стратегически предимства, които имаме, богатите могат по друг начин да са солидарни с бедните. Според мен по-логично е да се облага потреблението на луксозни стоки, отколкото да се облагат доходите, заяви председателят на бюджетната комисия. Цонев съобщи и че се предвижда актуализацията на програмата на кабинета в края на януари.

Предстоят и законодателни промени за допълнителна защита на потребителите. Промените ще са насочени срещу някои нелоялни практики на някои банки. Ще усилим капацитета на КЗП, КЗК, най-вероятно ще създадем органи, които да решават извънсъдебно споровете между фирмите, предоставящи услуги и гражданите. Има идея да се създаде финансов омбудсман, какъвто има в много страни в Европа. Пакетът от закони е готов и се надявам, че веднага след началото на пленарната сесия ще стартираме с него, каза Цонев.

Очаква се утре да започне кампанията по изкупуване на тютюна

За утре се очаква да е започнала кампанията по изкупуване на тютюн. Това каза Асен Кичуков, заместник-председател на Националната а...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика