Цветан Василев си призна, че се е сдушил с Пеевски за своя изгода

7524
Цветан Василев си призна, че се е сдушил с Пеевски за своя изгода

Делян Пеевски на един етап беше едно необходимо зло, защото така или иначе в бизнеса в България има обстоятелства, с които човек трябва да се съобразява. Това каза банкерът Цветан Василев във втората част от поредното си „грандиозно” интервю с разкрития за КТБ пред ТВ7.

От думите на Василев излезе, че Пеевски е бил подготвен да „разговаря с определени субекти”. Пеевски има своите качества и аз съм се заблуждавал, че той би бил лоялен и коректен към мен заради оказаната му от мен помощ, посочи Василев. Пеевски стигна до тази позиция заради сериозна база компромати и заради „конгломерата от бащици” в лицето на Негово величество цар Симеон II, Ахмед Доган, Бойко Борисов, Цветан Цветанов дори, добави банкерът. Той онагледи ситуацията с пример за Мексико, разказан му от негов приятел - ако искаш да живееш в Мексико, трябва да си малко корумпиран и малко бандит, за да оцелееш.

Цвъкането в медиите не помага да имаме по-хубава държава

Делян Пеевски ме прецака много здраво, аз си знаех, че така може да стане, но много се грижех за парите на клиентите и нямах време да с...

Не мога да приема, че хората, които са в основната на всичко случило се с КТБ, са моите морални ментори. Твърдя, че Пеевски имаше активна роля в избора на Сотир Цацаров за главен прокурор. Първоначалният му кандидат беше Бойко Найденов, но беше намерено компромисно решение с „другия силен избирателен лагер” и затова г-н Цацаров сега им се отблагодарява, заяви Цветан Василев.

Относно разговорите около фалита на КТБ, Цветан Василев обяви, че е имал договорка със Сергей Станишев да оттегли подкрепата си за правителството „Орешарски”. Той знаеше, че е загубил катастрофално евроизборите, защото позволи на Делян Пеевски да се разпорежда в България. Станишев беше много разочарован да разбере, че Пеевски го излъга, посочи банкерът. Станишев разбра, че всичките обществени търгове са печелени с моето име напред, а всъщност ползвател беше Делян Пеевски, разбра, че кадруването в много сектори е ставало заради Пеевски. В онзи момент Станишев го играеше наивник – не виждам как БСП би излязла от състоянието си години наред заради „абсолютно продажническата си позиция” по времето на Орешарски, обобщи Василев.

Смятах, че след първото правителство на Борисов не може да бъде по-лошо – заради папагалското прилагане на мерки за „овладяване на последниците от световната финансова криза”, както и въздействието на един кръг около Борисов, който искаше да контролира случващото се в държавата. Оказа се, че може, каза още Василев.

Цветан Василев си призна, че се е виждал и с Ахмед Доган след като нещата за КТБ тръгнаха надолу, показал му е някои неща, които ще излязат на бял свят при определени обстоятелства. Доган ми каза, че е късно, обясни банкерът и призна, че в книжата, които се намират при двама нотариуси, има доказателства за корупционни политически схеми.

Мислех, че Бареков има малко акъл в главата си, но се оказа, че и това няма. В първия момент, в който го натиснаха, Бареков избра Пеевски. Пеевски го държеше с разработката на „Протестна мрежа” в прокуратурата. Смятам, че Бареков ненавижда Пеевски, но го избра и се самоуби – той е политически труп, каза Василев.

Цветан Василев не разкрил Пеевски, защото много се грижил за КТБ

Не е въпросът, че мога да бъда арестуван. Аз нямам гаранции за справедлив съдебен процес в България. Убеден съм, че безправието, което ...

Икономическите откровения

Ролята на Прокопиев през последните 20 години е да посредничи между държавата и чуждия капитал, докато ние създавахме предприемачески бизнес на базата на национален капитал. Знаете ли каква част от зарязани от чужди инвеститори активи дойде при нас – Vivacom беше крещящ пример. Аз от приватизацията на БТК бих се срамувал, заяви банкерът. Той посочи, че сега Vivacom е подарена на руската банка ВТБ (бел. ред. – ВТБ имаше малко под 10% дял в КТБ). Мъдрото ръководство на Милен и Георги Велчев води до непрекъснатото намаляване на пазарния дял на Vivacom, завърши Василев, според когото неговото управление на телекома било само в интерес на акционери и инвеститори, докато Велчеви сваляли цената.

Смятам, че Бойко Борисов пропусна исторически шанс през есента на 2014-та година, когато имаше предложение за оздравяване на КТБ. Считам и се надявам, че Борисов е бил подведен, каза Василев. Той припомни, че обвиненията към Пламен Орешарски и Петър Чобанов вече били заглъхнали. Банкерът пак посочи, че заради поръчковите доклади на одиторите КТБ е била официално затворено. Цветан Василев е убеден, че „Аликс Партнърс” не търси изчезналите от КТБ пари където трябва – изчезналите пари били в умишленото обезценяване на активите.

Моето желание е да се върна в България, защото това е моята страна и искам да докажа, че не съм виновен. Ще се постарая да не повтарям повече грешките си, заяви Василев с прочувствен тон.

В България имаме обърната пирамида – вместо в основата да е икономиката, там е политиката. Всеки, който идва на власт, иска да покаже, че без него бизнесът е никой – огромна грешка, завърши Василев.

Цветан Василев в неизлъчено още интервю: Доган ми каза, че е късно

Доган ми каза, че е късно. Не знам какво точно е било късно. Но това означава едно; че съм бил наклеветен. Твърдо. Това казва бившият ш...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика