Цветанов: Гласуваме против затварянето на границата за бежанци

37560
Цветанов: Гласуваме против затварянето на границата за бежанци

ГЕРБ ще гласува против предложението на "Атака" да бъде затворена българската граница за бежанците от Сирия. Това каза зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов при обсъждането на проекторешението в Народното събрание.

Цветанов обясни, че от групата са подкрепили обсъждането на проекторешението, за да може да има дебат и да се види позицията на всяка една партия.

„ПГ на ГЕРБ ще изрази своята позиция, когато пристъпим към обсъждане. Важно е да се знае какви са проблемите. Изпълнителната власт в лицето на министър-председателя нямат представителство в този важен дебат”, заяви Цветанов. Според него има публично разминаване на позициите на правителството по темата с бежанците – вътрешният министър казва, че има възможност за затваряне на границите, а военният министър казва, че не можем да затворим границите. България има задължения по договорите, които сме подписвали, посочи Цветанов, предаде Агенция "Фокус".

„Българското правителство нямаше адекватна политика. На база на дебатите в парламента правителството реагира. Слабост на правителството сега е, че няма никаква информационна политика и диалог с местната власт. Престъпността се увеличи, а правителството не предвижда никакви последващи мерки. Всяка държава от ЕС винаги е била солидарна при подобни проблеми. В ЕС живеят над 1 милиона българи”, каза зам.-председателят на ГЕРБ.

„Границата е надеждно охранявана. Имаме изградени 58 км по границата с интегрирана система и предварително има информация за българските граждани за потока от бежанци”, посочи Цветанов.

„Нека не изпадаме в популизъм, който е угоден. В страната има реални проблеми. ГЕРБ винаги ще подкрепя всяка политика, която е разумна за решаване на тази криза”, добави той.

„Това гласуване ще бъде още едно доказателство, че днешното правителство се крепи с ПГ на „Атака”. Имате партньор, който е против ЕС и европейските ценности, а ПГ на ГЕРБ винаги ще подкрепя европейската политика. ПГ на ГЕРБ ще отхвърли подобно решение. Това ще е принципна позиция за национално отговорната политика на ПП ГЕРБ и евроатлантическите ценности”, завърши Цветанов.

След трагедията край Лампедуза, Италия, където загинаха над 200 бежанци, в Европа вече има по-голяма подкрепа за приемане на бежанци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика