Цветанов: Кафето в Кърджали не беше планиран сценарий

9580
Цветанов: Кафето в Кърджали не беше планиран сценарий
Снимка: БГНЕС

Управляващите са в състояние с парламентарното мнозинство да внушават, пропагандират и да хвърлят в публичното пространство теми, с които да отклоняват реалните проблеми на българското общество.

Това заяви пред журналисти в НС зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, предаде БГНЕС.

Относно кафето, което Местан и Борисов изпиха, Цветанов заяви, че всички знаели, че било случайно. "Нашият лидер каза, че не е нормално лидерът на ПЕС да сравнява Крим с Кърджали. В тази връзка той каза, че нормалното би било лидерите на съответните политически формации в България да могат да изпият по едно кафе. Да може действително да не се върви към конфронтацията, която наблюдаваме пред последните 25 години и която се засилва страшно много преди избори", каза дясната ръка на Борисов. Той обясни, че затова се е получил отговор от ДПС и така се осъществило едно кафе без планиран сценарий.

Относно ИК Цветанов заяви, че начинът, по който е бил изработен и приет, 63 дни преди провеждането на редовни европейски избори, е неуместен и не е препоръчителен и от становищата на Венецианската комисия. Затова били допуснати грешки. Зам.-председателят на ГЕРБ е убеден, че ИК ще бъде разглеждан за промени в предстоящите месеци, защото той не бил това, което Мая Манолова обяснявала в публичното пространство.

Имаше различни интерпретации на начина на разпределяне на членовете на ЦИК. Математици и НПО направиха съответните изчисления, този остатък беше разпределен между БСП, ДПС, "Атака". В тази посока ДПС са се получили ощетени от този остатък. Не бих искал да кажа, че има връщане на жест, а се стараем максимално да минимализираме популисткото говорене преди изборите. Защото ние сме член на ЕС, а говорим дали изборите се опорочават от сегашните управляващи", заяви Цветанов. Той припомни, че е съвсем резонно най-голямата парламентарно представена партия да има своята представителност в ръководството на съответните РИК-ове. "Когато ГЕРБ бяха управляващи, във всички комисии винаги едно от тези места е било предоставено на опозицията. Смятам, че това е нормално и резонно в един демократичен процес", каза вторият най-важен човек в ГЕРБ.

Той обясни, че в ГЕРБ не са обсъждали дали ще подкрепят кандидатурата на Съюза на съдиите в България за главен съдебен инспектор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика