Цветанов: Може финансовият министър да спира сделки, не главният прокурор

6385
Цветанов: Може финансовият министър да спира сделки, не главният прокурор
Снимка: БГНЕС

Смятам, че ме обвиняваха до петък, че бламирам правосъдния министър. Тогава стана ясно, че това не е така, заяви депутатът от ГЕРБ и бивш вицепремиер Цветан Цветанов.

Ако имахме работещи институции, нямаше да се стигне до казуса „КТБ”. Имаме системен проблем и държавата трябва да защити обществения интерес, продължи Цветанов, като не отговори веднага пряко защо е оттеглил предложението си главният прокурор и финансовият министър да могат в срок от 48 часа да блокират сделка, за която има съмнение, че не е по правилата. Бившият вицепремиер посочи, че подобна бариера имало в Италия, Испания, дори Франция и посочи, че промяната била стикована с финансовото министерство, като не стана ясно стикована ли е с правосъдното министерство. Законопроектът, който Цветанов оттегли, бил подкрепен от Патриотичния фронт, ДПС, БДЦ, а при дебата дори от БСП.

Методи Андреев: Правомощия се дават при доверие, прокуратурата генерира недоверие

Нека да е ясно, че идеята за правосъдна реформа е и на ГЕРБ. В този парламент не може да се случи нищо без наше участие. А в конкретния...

Според Цветанов всички разпадащи се сега приватизирани предприятия са такива, защото в края на 90-те години е премахната норма „на 105 години” за правомощията на прокуратурата. Защо тогава законопроектът е оттеглен – защото сега ще има време да се преценява, да се прецезира дали финансовият министър да е отговорен или да дава информация на прокуратурата „само при особени случаи”. Знаете ли сега, че 3-те млрд. лева от КТБ можеха да бъдат дадени за икономически растеж, посочи Цветанов пред bTV. Как главният прокурор ще разбере дали някоя сделка не е наред и да действа бързо – на този въпрос Цветанов отговори, че щяло да е само в особени случаи, като този със сделката за едно евро за „Виваком”, „Дунарит”, „Авионамс”, НУРТС и ГАРБ. Може и главният прокурор да остане, ще видим при прецизирането на текстовете, добави бившият силов министър.

Внушението за Христо Иванов е заради друг законопроект, който внесохме за съдебната стратегия (бел. ред. – в него се предвижда реформа на ВСС). Смесиха се поправките за прокуратурата и медиите изкривиха въпроса, заяви Цветанов. Категорично срещу Христо Иванов нямаше атака, посочи вицепремиерът. И попита водещият Антон Хекимян дали е чел какво е предложено. Да, чел съм, каза журналистът. Кажете за какво става въпрос тогава, нападна Цветанов и Хекимян отказа: „Няма да се препитваме сега”.

Ако имахме стабилно управление 2013-та и 2014-та година, сега нямаше да коментираме КТБ, да нямаме дефицит и въобще нямаше да има тези проблеми, убедено каза Цветанов. Той не изрази притеснение от „спешното начало” на законодателството, защото всички сме видели как се разви казусът КТБ.

Кажете кои са идеите на главния прокурор, които прокарваме, отново хвана в крачка водещия Цветан Цветанов, след което разговорът пак премина във фаза кой кого препитва. Прокуратурата няма отношение към моите дела – те са в съдебна фаза. Нямам досъдебно производство, за да чакам обвинението да не го внесе в съда, каза Цветанов. Има толкова важни събития преди ВКС да се произнесе по делото ми (бел. ред. – за отказ да бъде разписано СРС при разрешение от съда срещу осъдения на първа инстанция за износ на класифицирана информация бивш шеф на РЗБОП Орлин Тодоров) – имам рожден ден, на 50 години ставам. Не се страхувам, че ще бъда осъден – на 50 години се чувствам като на 35, вдъхнови се бившият вицепремиер. И се похвали как вчера е засадил 28 дръвчета, за да можело младите хора да останат в България.

ВСС призна за гласене на съдебни състави в СГС, но още не прави нищо

1 229 295 586 637 710 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 – такава е вероятността според „Биволъ&rdquo...

Стремим се да вземем над 100 кметски места, каза за финал Цветанов по отношение на предстоящите местни избори. И отказа да коментира Сотир Цацаров, въпреки че беше попитан за пореден път какво си е говорил с него и Пеевски в кабинета си, когато беше вътрешен министър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com