Цветанов: Орешарски нямаше политическа воля да се води ефективна борба срещу тежката престъпност

9136
Цветанов: Орешарски нямаше политическа воля да се води ефективна борба срещу тежката престъпност
Снимка: БГНЕС

В правителството на Пламен Орешарски нямаше политическа воля да се води ефективна борба срещу тежката организирана престъпност. Това каза Цветан Цветанов, председател на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията, пред журналисти в Бургас по повод протестите на служителите в МВР, съобщи агенция „Фокус”.

”От там започва генерирането и на увеличаването на битовата престъпност.

Лозан Панов: Темпът на реформите като че ли се забави

"Какъвто и съдебен акт да има, той ще бъде приет по различен начин в обществото. В този смисъл такава е съдбата на съда. Не може да има...

В момента е много тежко състоянието на сектор „Сигурност” от тези първо, необосновани реформи, които бяха осъществени, без абсолютно никакъв диалог нито с политическите сили в Българския парламент, нито с професионалната общност , която можеше да даде своята експертиза при всички реформи, които можеха да бъдат направени. Явно ,може би ,това е била целта- да се спре борбата срещу тежката организирана престъпност и да се върнем в периоди, които мисля, че никога не би трябвало да си спомняме за тях. Не съм запознат в детайли за разговорите, които се водят с политическото ръководство, защото това е динамичен процес, но разбира се трябва да има чуваемост и от двете страни.

Винаги, когато синдикатите имат своите виждания, трябва да бъдат чути от политическото и професионалното ръководство, защото само в диалог можем да намерим допирните точки и когато се обяснят реалните реформи, които трябва да бъдат проведени, мисля, че те могат да бъдат разбрани както от служителите, но и от обществото. След започнатите реформи от 2009 до 2013 година резултатите се виждаха в докладите на ЕК- говореше за политическа воля, за структурни реформи, за подобряване на досъдебното производство.

Всички тези реформи, които бяха направени в Криминална полиция. Ние обединихме Криминална полиция с охранителна без никакви сътресения. Досъдебното производство в дирекцията беше също обединена с Криминална полиция и стана национална полиция и това бяха стъпки, които бяха изключително добри и имаше голяма ефективност и в борбата срещу тежката организирана престъпност със създаването и структурирането на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” с промените в Закона за МВР 2009 година”, каза още Цветанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика