Цветанов: Промени в изборното законодателство - не преди местния вот

12045
Цветанов: Промени в изборното законодателство - не преди местния вот
Снимка: БГНЕС

По темата за изборното законодателство становището на ПГ на ГЕРБ е, че преди провеждането на местните избори само след 7 месеца не е удачно да се правят каквито и да било промени в изборното законодателство. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов след консултации с държавния глава.

Според Цветанов евентуалните промени ще доведе до допълнителни внушения и манипулации от всяка една от политическите партии, която би могла да интерпретира, че изборното законодателство се прави само в интерес на управляващото мнозинство или на определена политическа сила, информира БГНЕС.

Плевнелиев ще иска референдум за изборните правила заедно с изборите

Ще поискам референдум за изборните права заедно с местните избори, ако се наложи, съм готов да използвам правото си да инициирам проме...

Въпреки това ГЕРБ искал да изрази категоричната си подкрепа за представеното от президента - за провеждане на референдум преди местния вот. Това, което е договорено, е администрацията на президента и парламента да могат действително да изчистят съответните въпроси, които да бъдат приети в българския парламент, за да бъдат избегнати евентуалните спекулации и внушения за противопоставяне на президентската институция и законодателната, информира агенция "Фокус".

Депутатите от ГЕРБ били изключително впечатлени от начина, по който президентът провеждал консултациите. Реформите, които партията е представила пред президента са реформата в сектор сигурност с приемането на Закона за МВР и възстановяването на "балансиращата роля на президента при назначаването на висшите фигури в сектор сигурност". Били проведени и обсъждания за законодателните инициативи в сектор сигурност и по-специално - Военна информация, Националната разузнавателна служба, Национална служба за охрана. "Поехме като ангажимент другата седмица да внесем този пакет от законодателни промени, които трябва да бъдат направени и да може веднъж завинаги след 25 години лутане, този въпрос да е решен", каза той.

Втората точка от обсъждането е била съдебната реформа. Уверихме президента, че ще подкрепим всичко, свързано с приетата съдебна реформа и в диалог да може да започнем прилагането на тези законодателни мерки, които трябва да дадат отговор за изпълнението на тази съдебна реформа. Другият основен акцент беше образованието. За първи път има политическа сила и държавно управление, което залага като основен приоритет образованието. Колкото по-бързо се приеме законодателството, свързано с училищното и предучилищно образование, толкова по-добре, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ.

Плевнелиев дал висока оценка за реформата в сектор енергетика. "Ежегодно дефицитът е в размер на 600 млн. лв. Подобни стъпки с тази законодателна инициатива ще даде възможност за по-бързо влизане в действие на законодателни промени, които ще дадат възможност за по-добро образование и борба с младежката безработица", каза Цветанов.

Миков не спазва закона и бяга от изборния референдум, категоричен е проф. Близнашки

Големият проблем с подписката за референдума за изборния процес сега е друг – председателят на Народното събрание г-н Михаил Мико...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика