Цветанов: Референдумът се обезсмисля

6212
Цветанов: Референдумът се обезсмисля
Снимка: БГНЕС

"Референдумът само с един въпрос се обезсмисля", заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ, след като депутатите отхвърлиха въпросите за мажоритарния вот и задължителното гласуване и приеха само питането за въвеждането на електронно гласуване.

Цветанов заяви, че сред депутатите от ГЕРБ е имало противоречия за задължителното гласуване. При първото гласуване на този въпрос повечето от депутатите от партията мандатоносител се обявиха в подкрепа на задължителния вот, но при прегласуването го отхвърлиха с мнозинство.

Решено: Ще има референдум, но само с 1 въпрос - за електронното гласуване

Референдум, макар и само с един въпрос, ще има, предаде БГНЕС. След 15-минутната почивка Народното събрание гласува решение да се про...

"Що се касае до мажоритарният елемент аз смятам, че Реформаторският блок по начина, по който демонстративно гласуват в „против“ и „въздържал се“, не беше коректно спрямо тези 570 хиляди гласа, които събираха подписите и участваха в тяхното внасянето", заяви Цветанов.

„За задължителното гласуване действително знаехме, че имаше принципно несъгласие от Реформаторския блок, ДПС и БСП, които също бяха заявили категорично позицията си, че ще гласуват „въздържал се“", коментира Цветанов.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ отхвърли тълкуванията, че днешното гласуване на парламента е бламирало президента Плевнелиев.

Депутатите в крайна сметка гласуваха решение, според което референдумът ще се проведе на 25 октомври заедно с местните избори и ще пита гражданите само за въвеждането на електронното гласуване.

Реформаторите искат мажоритарен вот, но с разширяване на преференцията

"Ние сме за мажоритарен вот, но чрез разширяване на преференциалното гласуване", заяви депутатът от Реформаторския блок Петър Славов в ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com