Цветанов не вижда ефект "Пеевски" при размиването на съдебната реформа

5476
Цветанов не вижда ефект "Пеевски" при размиването на съдебната реформа
Снимка: БГНЕС

Не смятам, че новото предложение за конституционни промени е написано от ДПС – така беше интерпретирано от медиите. Така председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира борбата около съдебната реформа.

Цветанов обясни, че до момента има над 130 гласа зад първия законопроект. Но сега, когато предстои обсъждане, „видяхме, че сме малко нестабилни”, обясни бившият вътрешен министър. Вчерашната позиция на премиера беше много ясна – ако Реформаторите не се присъединят към „смекчения” вариант, няма да се съберат 160 гласа, убеден е Цветанов.

Протестиращи считат Борисов е говорител на ДПС, Плевнелиев пак с общи приказки

Със скандирания "България се управлява от ГЕРБ и ДПС" и "Не на подмяната", десетки протестиращи се събраха пред сградата на Министерс...

Бившият вицепремиер йезуитски заяви, че не се било „стигнало” до нов законопроект, ами някак разговорите отвели в тази посока. Цветанов заяви директно: "Повярвайте, всяка една законодателна промяна, която е изключително важна за страната, ГЕРБ се стреми да събере политически консенсус, за да няма противопоставяне”. Той счита, че политическият консенсус е първото условие за съдебната реформа, след като беше попитан дали не е по-важно да има реформа, която да направи съдебната система работеща.

Явното гласуване винаги трябва да е приоритет, подчерта Цветанов в отговор на въпрос дали във ВСС трябва да се гласува тайно или явно. По думите му ГЕРБ приема т.нар. План Б, защото в него се постигали основни промени, като разделението на ВСС на две колегии – съдийска и прокурорска. В План Б обаче се иска в съдийската колегия квотите да са 8:6 – осем избрани от съдебната система и шест от парламента. Във варианта на Христо Иванов разделението е 8:5. За прокурорската колегия се иска делене 6:5.

Вчера (22 юли) доцентът по право Кристиан Таков посочи, че при 8:6 гласа в съдийската колегия решаващ ще е гласът на председателя на ВАС Георги Колев, който отдавна показа, че играе в един отбор с главния прокурор Сотир Цацаров. С тази тънка промяна ДПС иска да си запази влиянието във ВСС, смята Таков.

Цветанов не обвини Реформаторския блок за зациклянето на реформата. Всяка партия си има принципна позиция. Не мога да кажа кой е виновен, каза Цветанов.

Патриотичният фронт подкрепя Мая Манолова за омбудсман

Подкрепяме дамата - така лидерът на НФСБ Валери Симеонов коментира темата с новия омбудсман в предаването "Още от деня" на БНТ. Както ...

Попитан за влиянието на Делян Пеевски върху прокуратурата и собствените му думи, че Пеевски има огромно влияние върху държавното обвинение, бившият вътрешен министър отговори, че думите му отпреди година не са достатъчни за обосновано предположение, че ДПС няма защо да иска каквато и да е съдебна реформа. Сега смятам, че политическата ситуация е коренно различна, сега всички политически партии трябва да търсят допирни точки. С тази представителност в сегашния парламент е невъзможно който и да е да има сам влияние, смята Цветанов.

Според Цветанов при сегашната ситуация кабинетът е стабилен, въпреки че не може да прокара съдебната реформа. Имаме към 140 гласа, на които можем да разчитаме политически, подчерта той. И благодари на здравния министър Петър Москов за конструктивната му роля в преговорите за съдебната реформа, докато беше питан дали Бойко Борисов е вдигнал ръце от Радан Кънев. Реформаторският блок е важен елемент от управляващото мнозинство – при положение, че категорично са си заявили позицията за съдебната реформа, няма как да вървим към План Б, заяви Цветанов.

За финал Цветан Цветанов обяви, че всички депутати в групата на ГЕРБ са го помолили да гласуват по съвест за кандидатурата на Мая Манолова за омбудсман. Аз лично ще гласувам против нея, заяви той, докато му беше намекнато, че е простил на ДПС за Костинброд, но явно не и на Манолова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика