Цветанов си представя следващото правителство с подкрепа на дясното

14807
Цветанов си представя следващото правителство с подкрепа на дясното
Снимка: БГНЕС

След две седмици разговори може да се каже, че се оформиха два кръга. Затова днес Бойко Борисов покани лидерите на всички парламентарно представени партии, без „Атака”, за да се разберем, посочи дясната ръка на Борисов – Цветан Цветанов.

Според Цветанов тонът, използван вчера в парламента, е бил много обнадеждаващ за бъдещето на 43-тото Народно събрание. Бойко Борисов е готов да направи компромис, но трябва да има искреност. Ако няма съгласие, тогава правим правителство с мандат до юни, за да се направят нови избори – две в едно с местните избори. Другите две възможности също са на масата – правителство с двугодишен мандат и правителство с нормален, четиригодишен мандат, каза бившият вътрешен министър пред Нова телевизия. Той си представя следващото правителство с подкрепата на 126 депутати (бел. ред. - ГЕРБ – 84, Реформаторският блок – 23, „Патриотичният фронт” – 19).

Странната оферта на Борисов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов излезе със странна оферта към партиите в парламента при откриването на 43-тото Народно събрание вчера. То...

При отказ на някого да влезе в правителството, тогава ние няма да подпишем с този „някой” споразумение. Мисля, че в отделните сектори ще има плаваща подкрепа и тя ще се прояви в достатъчна степен – отвреме-навреме, каза Цветанов. И отказа да назовава имена, след като от Реформаторския блок има принципно съгласие лидери на партии в Блока да станат министри.

На въпрос ще гласува ли ГЕРБ законопроектът на Пеевски, Цонев и Местан за КТБ, бившият вътрешен министър поиска първо да се запознае с всички факти около банката и тогава да се говори за законодателство. И БНБ внесе вчера (27 октомври) доклад, тряба да се запознаем с него. Не знаем какви са разговорите, водени с акционерите, с Оманския фонд – чак след като се запознаем с това, след дискусия в парламента, ще вземем решение, защото то трябва да е политическо. Но отговорността трябва да се понесе – а БНБ е отговорният орган и затова политическите партии се обединяват около оставката на Иван Искров, посочи Цветанов.

Цветан Цветанов е обнадежден за бъдещето на парламента и на едно силно правителство. Бившият вътрешен министър коментира и гласа „въздържал се” на Радан Кънев при избора на Цецка Цачева на парламента. Моите уважения, но нямаше дебати, нямаше други предложения за кандидат за председател на Народното събрание. А г-н Кънев може да гласува така и за бъдещо правителство - това не е обединение, назидателно посочи Цветанов.

Ако отидем на избори, няма да има актуализация на бюджета, предупреди дясната ръка на Борисов. На въпрос как няма, след като служебното правителство ще внесе проект и парламент има, Цветанов отвърна: „Смятате ли, че парламентът ще е толкова искрен при официална предизборна кампания”.

Бойко Борисов поиска всички лидери да се срещнат и да решат какво да е правителството

Ще бъда много кратък, има три варианта за развитие на България – с тези думи Бойко Борисов започна речта си като лидер на най-гол...

На въпрос ще бъде ли поискан имунитетът на Цветанов заради делото на Мирослава Тодорова за клевета, бившият вътрешен министър отговори, че вече е депозирал искане имунитетът му да бъде снет. Несериозно беше да се твърди, че не са могли да ме намерят, каза Цветанов. И уточни, че няма да участва в бъдещо правителство, макар да не се чувства виновен за нищо като бивш вътрешен министър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика