Цветанов внесе 4 законопроекта за сектор "Сигурност" в НС

10878
Цветанов внесе 4 законопроекта за сектор "Сигурност" в НС
Снимка: БГНЕС

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов внесе 4 законопроекта за сектор "Сигурност" в деловодството на Народното събрание, предаде БГНЕС.

Законопроектите, които Цветанов е внесъл, са следните: 1. Законопроект за Националната служба за охрана; 2 Законопроект за военното разузнаване; 3. Законопроект за Държавна агенция "Разузнаване"; 4. Законопроект за управление на системата за защита на националната сигурност. Те са внесени малко преди 18.00 часа.

В края на миналата седмица министър – председателят Бойко Борисов отиде при президента Росен Плевнелиев с 4 законопроекта за реформа в сектор "Сигурност". Още тогава стана ясно, че в следващите дни конкретна реализация ще намери постигнатият на Консултативния съвет за национална сигурност при президента политически консенсус за завършване на реформата в сектор "Сигурност" чрез пакет от четири законопроекта.

Премиерът Борисов увери тогава, че реформата в сектора ще бъде проведена и за първи път от 25 г. специалните служби ще работят по ясни правила и решително ще се подобри координацията между тях.

През април 2012 г. на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност е постигнато съгласие НРС да премине към изпълнителната власт, а НСО да остане в президентството. Тогава бе обявено, че двете служби ще имат и закони, които да уреждат работата им. Постигнато беше и съгласие да има общ устройствен закон за службите, както и че анблок трите закона, и този за Служба "Военна информация", ще влязат в Народното събрание. Четирите проектозакона влязоха в тогавашния парламент, но така и не бяха окончателно приети.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика